czekolada z pistacjami i ziarnami granatu

nieoczekiwane połączenie słodkiego, słonego i cierpkiego smaku w czekoladzie. Jak często marzymy o tym, aby sami wymyślić czekoladę z niezwykłym wypełniaczem. Można to łatwo zrobić, dodając orzechy lub suszone owoce do płynnej czekolady. Zdarzyło mi się spróbować czekolady z pieprzem, z grzybami, z solą. Postanowiłem nie szokować gości i spróbowałem potraktować ich połączeniem czekolady z solonymi pistacjami i ziarnami granatu. Spróbuj I ty!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 42 % 33 g
węglowodany 49 % 39 g
488 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz pistacje. Zmiel wałkiem do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zdobądź ziarno granatu w dowolny dostępny sposób. Jeśli na ziarnach pozostaną cienkie warstwy oddzielające ziarno granatu, możesz się od nich uwolnić w następujący sposób: napełnij ziarna zimną wodą. Filmy się pojawią. Odcedź i osusz ziarna ręcznikiem papierowym, uważając, aby ich nie zgnieść ani nie zmiażdżyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W kąpieli wodnej rozpuść ulubioną czekoladę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyłóż formę papierem woskowanym. Powoli wlej do niego rozpuszczoną czekoladę, pozwól jej równomiernie rozprowadzić się w kształcie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równomiernie rozsyp pistacje, ziarna granatu i grubą sól (opcjonalnie) na powierzchni wciąż niezastąpionej czekolady. Umieść formę w lodówce. Daj szansę na zamrożenie. Zajęło mi to około godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij schłodzoną czekoladę na duże kawałki i możesz się leczyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy