ciasto proste na mące pszennej i wodzie

prawdziwe ciasto chinkali z sekretami! Czytaj, gotuj, traktuj! To przepis szefa kuchni i mistrza gotowania. Przeczytaj sekrety, jak przygotowuje się prawdziwe ciasto na chinkali, a będziesz mógł po mistrzowsku ugotować je w domowej kuchni, cieszyć się i leczyć!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 84 % 47 g
229 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przesiej mąkę do miski.
2. Stopniowo dodając soloną wodę o temperaturze pokojowej, zagniataj ciasto. Nie spiesz się, aby dodać nadmiar wody, dobrze zmiel ręce, robiąc jak okruchy.
3. Gdy mąka pozostanie w misce i okaże się okruchy ciasta, zacznij formować jednorodne ciasto - mocno wciśnij ciasto w dno miski, nadając powierzchni płaski kształt. Dokręć ciasto folią i pozwól mu odpocząć. Zwykle podczas przygotowywania nadzienia ciasto ma wystarczająco dużo czasu.
4. Teraz wykonaj okrągłe półfabrykaty dla chinkali, ciasto dla nich musi być cienkie, średnica wynosi około 15-20 cm, możesz najpierw rozwałkować ciasto grubo, wyciąć kubki filiżanką, a następnie rozwałkować cienko, lub możesz natychmiast rozwałkować cienko i wyciąć żądany rozmiar.
5. Teraz uformuj chinkali. Aby to zrobić, połóż obrabiany przedmiot na spodku (aby sok z nadzienia się nie rozprzestrzenił) i tworząc fałdy wzdłuż krawędzi, ściśnij całą krawędź, aby zrobić torebkę. Prawdziwe chinkali ma 19 fałd. Dobrze ściśnij, uszczypnij nadmiar i wygładź krawędź.
6. Chinkali gotuje się we wrzącej wodzie. Łyżkę soli umieszcza się na litrze wody, a następnie rozkłada chinkali, pokrywa jest zamknięta. Cały proces gotowania wynosi około 10 minut. Szefowie kuchni nie patrzą na czas, ale patrzą na pianę. Pojawiła się piana-gotuj przez kolejne 2-3 minuty, a następnie dodaj zimną wodę, aby zatrzymać gotowanie, i wyjmij chinkali z wody łyżką cedzakową. Podaje się tak, jak jest, a kiedy je się, posypuje się chinkali czarnym pieprzem do smaku. Jedzą rękami, trzymają ogon. Ogon nie jest spożywany.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy