skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do miski.
2. Stopniowo dodając soloną wodę o temperaturze pokojowej, zagniataj ciasto. Nie spiesz się, aby dodać nadmiar wody, dobrze zmiel ręce, robiąc jak okruchy.
3. Gdy mąka pozostanie w misce i okaże się okruchy ciasta, zacznij formować jednorodne ciasto - mocno wciśnij ciasto w dno miski, nadając powierzchni płaski kształt. Dokręć ciasto folią i pozwól mu odpocząć. Zwykle podczas przygotowywania nadzienia ciasto ma wystarczająco dużo czasu.
4. Teraz wykonaj okrągłe półfabrykaty dla chinkali, ciasto dla nich musi być cienkie, średnica wynosi około 15-20 cm, możesz najpierw rozwałkować ciasto grubo, wyciąć kubki filiżanką, a następnie rozwałkować cienko, lub możesz natychmiast rozwałkować cienko i wyciąć żądany rozmiar.
5. Teraz uformuj chinkali. Aby to zrobić, połóż obrabiany przedmiot na spodku (aby sok z nadzienia się nie rozprzestrzenił) i tworząc fałdy wzdłuż krawędzi, ściśnij całą krawędź, aby zrobić torebkę. Prawdziwe chinkali ma 19 fałd. Dobrze ściśnij, uszczypnij nadmiar i wygładź krawędź.
6. Chinkali gotuje się we wrzącej wodzie. Łyżkę soli umieszcza się na litrze wody, a następnie rozkłada chinkali, pokrywa jest zamknięta. Cały proces gotowania wynosi około 10 minut. Szefowie kuchni nie patrzą na czas, ale patrzą na pianę. Pojawiła się piana-gotuj przez kolejne 2-3 minuty, a następnie dodaj zimną wodę, aby zatrzymać gotowanie, i wyjmij chinkali z wody łyżką cedzakową. Podaje się tak, jak jest, a kiedy je się, posypuje się chinkali czarnym pieprzem do smaku. Jedzą rękami, trzymają ogon. Ogon nie jest spożywany.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g

