domowe Limoncello na wódce

słynny włoski likier zrobiony w domu? Tak, to jest prawdziwe! Bardzo smaczne, bogate, mocne i aromatyczne! A gotowanie nie jest takie trudne. Minimalny wysiłek - tylko cierpliwość i nie zapomnij codziennie Potrząsać pojemnikiem z nalewką, aby przyszły Likier był jeszcze smaczniejszy.
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
151 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 21 D 30 min

1. Zacznij od dokładnego umycia cytryn. Woda do tego powinna być ciepła, możesz nawet lekko pocierać cytryny tylną stroną czystej gąbki do mycia naczyń.
2. Usuń skórkę z przygotowanych cytryn, odcinając tylko cienką żółtą część. Używam specjalnej tarki.
3. Przenieś skórkę do szklanego pojemnika, wlej wódkę, a następnie szczelnie zamknij pokrywkę.
4. Umieść w zaciemnionym miejscu, nalegaj w temperaturze pokojowej przez dwa tygodnie.
5. Codziennie dobrze wstrząsaj pojemnikiem, mieszając jego zawartość.
6. Przygotuj syrop: podgrzej wodę, dodaj cukier i mieszając zagotuj mieszaninę, a następnie gotuj przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Całkowicie ostudź syrop.
7. Odcedź zaparzoną wódkę przez drobne sito.
8. Wymieszaj oba płyny w butelkach, szczelnie je zamknij, umieść w ciemnym i chłodnym miejscu na tydzień.

Czas minął-napój jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy