skład / składniki
metoda gotowania
1. Zacznij od dokładnego umycia cytryn. Woda do tego powinna być ciepła, możesz nawet lekko pocierać cytryny tylną stroną czystej gąbki do mycia naczyń.
2. Usuń skórkę z przygotowanych cytryn, odcinając tylko cienką żółtą część. Używam specjalnej tarki.
3. Przenieś skórkę do szklanego pojemnika, wlej wódkę, a następnie szczelnie zamknij pokrywkę.
4. Umieść w zaciemnionym miejscu, nalegaj w temperaturze pokojowej przez dwa tygodnie.
5. Codziennie dobrze wstrząsaj pojemnikiem, mieszając jego zawartość.
6. Przygotuj syrop: podgrzej wodę, dodaj cukier i mieszając zagotuj mieszaninę, a następnie gotuj przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Całkowicie ostudź syrop.
7. Odcedź zaparzoną wódkę przez drobne sito.
8. Wymieszaj oba płyny w butelkach, szczelnie je zamknij, umieść w ciemnym i chłodnym miejscu na tydzień.
Czas minął-napój jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g