skład / składniki
metoda gotowania
najpierw znajdź i przygotuj odpowiednie pojemniki do gotowania miodu pitnego, do fermentacji i do starzenia. Do gotowania odpowiednio jest to wystarczająca objętość patelni. Do fermentacji może to być szklana butelka o odpowiedniej objętości. A do starzenia można użyć wystarczającej liczby zwykłych butelek szampana (koniecznie z ciemnego szkła).
przed gotowaniem zadbaj o wodę-powinna być miękka, źródlana. Lekko podgrzej wodę i dodaj do niej miód. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu. Gotuj, cały czas mieszając, aby mieszanina się nie przypaliła.
po dwóch godzinach, gdy ilość zmniejszy się o prawie połowę, napój można zdjąć z ognia.
podczas gotowania łyżką cedzakową usuń pianę, która utworzy się na powierzchni syropu. Natychmiast po ugotowaniu wyślij miód pitny do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, aby odparował przez 15-20 minut.
po upieczeniu lekko ostudź syrop miodowy do 40-50 stopni i dodaj szyszki chmielu i drożdże piwne. Pozostaw miód pitny w temperaturze pokojowej do fermentacji.
gdy miód pitny ostygnie, dodaj do niego przyprawy i przyprawy.
fermentacja domowego miodu pitnego trwa około tygodnia, po czym napój miodowo-przyprawowy można wlać do butelek do starzenia.
odcedź osad, ostrożnie wlej miód pitny rurką przez kilka warstw gazy i butelkuj szampana lub, jeśli masz, wlej do drewnianej specjalnej beczki.
pozostaw na okres do sześciu miesięcy. Im dłużej miód pitny stoi, tym bardziej staje się podobny do napoju jak w starożytności.
Wesołych Świąt z pysznym pikantnym miodem miodowym!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g