miód jabłkowy

opcja przygotowania miodu pitnego w domu z sokiem jabłkowym. Miód pitny okazuje się bardzo smaczny z delikatnym aromatem jabłkowym. Wszyscy nasi Goście jako jeden poprosił o przepis po próbie. Dzielę się nim również z Tobą. Spróbuj!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 19 g
90 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 60 D

gotowanie syta:

1. Wymieszaj miód z ciepłą wodą w garnku do gotowania i zmierz poziom płynu. Stawiamy na średnim ogniu, aż się zagotuje.
2. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj sytość, aż piana przestanie się wyróżniać. Cały czas usuwamy pianę.
3. Gdy syta przestanie się pienić, dodaj wodę do pierwotnego poziomu, zagotuj i zdejmij z ognia.
4. Schładzamy sytość do 30 stopni i mieszamy z sokiem jabłkowym o tej samej temperaturze.

oddajemy sytość do fermentacji:

1. Drożdże zalewamy szklanką sytą, mieszamy, przykrywamy serwetką i odstawiamy na 15-20 minut.
2. Podczas gdy drożdże się rozmrażają, wlej sytość do czystego, wysterylizowanego pojemnika fermentacyjnego.
3. Drożdże są fermentowane-dodajemy je do sytości i fermentujemy miód pitny pod uszczelnieniem wodnym w temperaturze pokojowej.
4. Po miesiącu fermentacji spuszczamy miód pitny z osadu za pomocą rurki.
5. Miód pitny zostawiamy pod uszczelką wodną na kolejne 2-3 dni, spuszczamy z osadu.

zasadniczo na tym etapie miód pitny jest już gotowy do spożycia jako napój z wytrawnego wina.

ale idziemy dalej i stawiamy miód pitny na karbonizację, czyli nasycenie gazem:

1. Dobry miód pitny poddajemy karbonizacji w sześciu przygotowanych, umytych i wysterylizowanych butelkach o pojemności jednego litra. Wlej łyżeczkę cukru na dno każdej butelki.
2. Za pomocą syfonu butelkujemy miód pitny, szczelnie zamykamy.
3. Pozostaw miód pitny w temperaturze pokojowej do nasycenia gazami. Po trzech tygodniach miód pitny nabierze już zauważalnej ilości gazów i można go zacząć spożywać. Jednak im dłużej stoi, tym bardziej jest nasycony gazem - tym smaczniejszy będzie.

baw się dobrze z napojami alkoholowymi!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g

Podobne przepisy