skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie syta:
1. Wymieszaj miód z ciepłą wodą w garnku do gotowania i zmierz poziom płynu. Stawiamy na średnim ogniu, aż się zagotuje.
2. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj sytość, aż piana przestanie się wyróżniać. Cały czas usuwamy pianę.
3. Gdy syta przestanie się pienić, dodaj wodę do pierwotnego poziomu, zagotuj i zdejmij z ognia.
4. Schładzamy sytość do 30 stopni i mieszamy z sokiem jabłkowym o tej samej temperaturze.
oddajemy sytość do fermentacji:
1. Drożdże zalewamy szklanką sytą, mieszamy, przykrywamy serwetką i odstawiamy na 15-20 minut.
2. Podczas gdy drożdże się rozmrażają, wlej sytość do czystego, wysterylizowanego pojemnika fermentacyjnego.
3. Drożdże są fermentowane-dodajemy je do sytości i fermentujemy miód pitny pod uszczelnieniem wodnym w temperaturze pokojowej.
4. Po miesiącu fermentacji spuszczamy miód pitny z osadu za pomocą rurki.
5. Miód pitny zostawiamy pod uszczelką wodną na kolejne 2-3 dni, spuszczamy z osadu.
zasadniczo na tym etapie miód pitny jest już gotowy do spożycia jako napój z wytrawnego wina.
ale idziemy dalej i stawiamy miód pitny na karbonizację, czyli nasycenie gazem:
1. Dobry miód pitny poddajemy karbonizacji w sześciu przygotowanych, umytych i wysterylizowanych butelkach o pojemności jednego litra. Wlej łyżeczkę cukru na dno każdej butelki.
2. Za pomocą syfonu butelkujemy miód pitny, szczelnie zamykamy.
3. Pozostaw miód pitny w temperaturze pokojowej do nasycenia gazami. Po trzech tygodniach miód pitny nabierze już zauważalnej ilości gazów i można go zacząć spożywać. Jednak im dłużej stoi, tym bardziej jest nasycony gazem - tym smaczniejszy będzie.
baw się dobrze z napojami alkoholowymi!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g