szaszłyki z niedźwiedzia

najlepsze danie na spotkania z przyjaciółmi na łonie natury! Nie próbowałeś kebabu z niedźwiedzia - wiele straciłeś ;) ale możesz nadrobić zaległości, prawda? Odkrywam wszystkie sekrety gotowania misia, a także idealną marynatę do tego przysmaku!
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 81 % 22 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 4 % 1 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h 50 min

na początek przygotuj mięso, dobrze je myjąc i osuszając ręcznikiem papierowym. Z tyłu musisz odciąć cały tłuszcz. Pokrój mięso na porcje i włóż do głębokiego pojemnika (nie plastikowego).

teraz przygotowujemy marynatę. Wlej wino do miski, dodaj oliwę z oliwek, wyciśnij sok z cytryny. Zmiażdż jagody jałowca i ziele angielskie w moździerzu, dodaj mieszaninę do pozostałych składników. Dodaj sól, czarny pieprz mielony, cały Lavrushka. Obierz cebulę, drobno posiekaj, włóż również do miski.

doprowadź marynatę do wrzenia, ale nie musisz gotować - zdejmij z ognia i wlej mięso. Czekamy, aż całkowicie ostygnie, po czym przykrywamy pojemnik i usuwamy mięso do marynowania na zimno przez jeden dzień.

czas minął-wyjmij mięso z marynaty, posyp odrobiną soli. Pozostaje nawlec mięso na szaszłyki i smażyć jak zwykle. Smażyć do miękkości-rumiana apetyczna skórka.

Zabawne spotkania na łonie natury!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Miś - 130   kcal/100g

Podobne przepisy