skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj mięso, dobrze je myjąc i osuszając ręcznikiem papierowym. Z tyłu musisz odciąć cały tłuszcz. Pokrój mięso na porcje i włóż do głębokiego pojemnika (nie plastikowego).
teraz przygotowujemy marynatę. Wlej wino do miski, dodaj oliwę z oliwek, wyciśnij sok z cytryny. Zmiażdż jagody jałowca i ziele angielskie w moździerzu, dodaj mieszaninę do pozostałych składników. Dodaj sól, czarny pieprz mielony, cały Lavrushka. Obierz cebulę, drobno posiekaj, włóż również do miski.
doprowadź marynatę do wrzenia, ale nie musisz gotować - zdejmij z ognia i wlej mięso. Czekamy, aż całkowicie ostygnie, po czym przykrywamy pojemnik i usuwamy mięso do marynowania na zimno przez jeden dzień.
czas minął-wyjmij mięso z marynaty, posyp odrobiną soli. Pozostaje nawlec mięso na szaszłyki i smażyć jak zwykle. Smażyć do miękkości-rumiana apetyczna skórka.
Zabawne spotkania na łonie natury!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Miś - 130 kcal/100g