skład / składniki
metoda gotowania
pokrój arkusze ciasta francuskiego na kawałki-tak, aby przypominały wydłużone Trójkąty. Umieść kiełbasę na szerokiej stronie jednego z trójkątów, zawiń rolkę. W ten sposób zawiń wszystkie kiełbaski w ciasto.
rozbij jajko na miskę, wstrząśnij widelcem lub trzepaczką. Kiełbaski w cieście ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, następnie posmarować przygotowanym jajkiem, posypać solą. Piecz kiełbaski w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 18 do 20 minut (do zarumienienia).
teraz czas na fondue:
- zetrzyj cały ser na grubej tarce;
- połącz przygotowany ser z mąką w dużej misce (lub innej wygodnej misce);
- wlej piwo do garnka objętościowego, Wyślij do ognia, zagotuj;
- gdy tylko piwo się zagotuje, wlej mieszankę serowo-mączną do rondla, ciągle mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści, tworząc gęstą jednorodną masę.
trzymaj fondue w powolnej kuchence w trybie "podgrzewania" przed podaniem, ponieważ masa serowa stwardnieje po ostygnięciu.
podawaj fondue z kiełbaskami, ładnie układając je na płaskim talerzu. Jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g