fondue z kiełbaskami

pyszne, od którego po prostu nie można się oderwać! Jest to dokładnie danie, które można bezpiecznie przygotować na każdą imprezę dla przyjaciół. Świetna uczta, którą pokochają nawet najbardziej nastrojowi smakosze!
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 13 g
tłuszcze 51 % 23 g
węglowodany 20 % 9 g
304 kcal
IG: 11 / 78 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

pokrój arkusze ciasta francuskiego na kawałki-tak, aby przypominały wydłużone Trójkąty. Umieść kiełbasę na szerokiej stronie jednego z trójkątów, zawiń rolkę. W ten sposób zawiń wszystkie kiełbaski w ciasto.

rozbij jajko na miskę, wstrząśnij widelcem lub trzepaczką. Kiełbaski w cieście ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, następnie posmarować przygotowanym jajkiem, posypać solą. Piecz kiełbaski w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 18 do 20 minut (do zarumienienia).

teraz czas na fondue:

- zetrzyj cały ser na grubej tarce;

- połącz przygotowany ser z mąką w dużej misce (lub innej wygodnej misce);

- wlej piwo do garnka objętościowego, Wyślij do ognia, zagotuj;

- gdy tylko piwo się zagotuje, wlej mieszankę serowo-mączną do rondla, ciągle mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści, tworząc gęstą jednorodną masę.

trzymaj fondue w powolnej kuchence w trybie "podgrzewania" przed podaniem, ponieważ masa serowa stwardnieje po ostygnięciu.

podawaj fondue z kiełbaskami, ładnie układając je na płaskim talerzu. Jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g

Podobne przepisy