forszmak w Odessie
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
gotuj ziemniaki w mundurkach, aż będą całkowicie ugotowane. Obieramy, kroimy bardzo drobno, w kostkę.
jajko z kurczaka gotujemy na twardo, a następnie chłodzimy i obieramy. Pocieramy na drobnej tarce.
filety śledziowe kroimy w drobną kostkę ostrym nożem.
obierz jabłko ze skóry, pokrój jeszcze mniejsze niż poprzednie składniki (musisz działać tak szybko, jak to możliwe, aby owoc nie miał czasu na ciemnienie).
schłodzone masło pocieramy na drobnej tarce.
drobno posiekaj koperek i cebulę.
połącz wszystkie składniki w jednej misce, dokładnie wymieszaj.
rozłóż forshmak na talerzu, dekorując pomidorami, cytryną i piórami zielonej cebuli.
piękne, apetyczne, godne!
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g