deser twarogowy z żurawiną i makiem

bardzo smaczny deser z żurawiną - do skarbonki słodyczy. Miałem trochę suszonej żurawiny i paczkę twarogu w lodówce. Przepis pojawiał się w drodze. Suszoną żurawinę można zastąpić świeżymi jagodami. Deser okazuje się zarówno smaczny, jak i piękny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 45 % 15 g
168 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz twaróg ze skondensowanym mlekiem. Mieszaj, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel masę twarogową na dwie równe części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj suszoną żurawinę do połowy twarogu, wymieszaj. Dodaj mak do pozostałego twarogu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż warstwy w szklankach: 3-4 łyżki twarogu z suszoną żurawiną

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    2 łyżki. puree z żurawiny z cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    2-3 łyżki twarogu z makiem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    1-2 łyżki. puree z żurawiny z cukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sok żurawinowy - 46   kcal/100g

Podobne przepisy