kremówka czekoladowa 2 czekoladki

niesamowicie pyszny przepis zachwyci każdego gościa! Uwielbiam) po 3 próbach osiągnąłem pożądaną konsystencję. Więc spróbuj i wszystko się ułoży. Podawaj lepiej z gałką lodów. Możesz także ozdobić jagodami, cukrem pudrem i liśćmi mięty. Syrop miętowy też byłby idealny! Smacznego)
TaszkasmirnowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 39 % 27 g
węglowodany 51 % 35 g
405 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zbieramy składniki. Włącz piekarnik (górny dół) o 200°.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść czekoladę w łaźni parowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło. Mieszaj, aż będzie gładka. Odstawiamy do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy czekolada ostygnie, wymieszaj jajka i cukier

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jeśli chcesz, możesz dodać kakao, ale niewiele, w przeciwnym razie będzie gorzki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masa powinna wyjść bez grudek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponieważ temperatura czekolady jest wyższa, wlewam ciasto do czekolady, a nie na odwrót. Cienkim strumieniem i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać do foremek 2/3. Używam silikonowych foremek, ale lepiej ceramicznych. Dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca. Piec w 180° przez 7-10 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W moim piekarniku czas pieczenia wynosi dokładnie 8 minut. Schłodzić przez 5 minut. Nie zostawiaj na dłużej, bo krem zgęstnieje i nie będzie tak płynny

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli prześwietlisz, otrzymasz po prostu pyszne czekoladowe babeczki)

moje prywatne sekrety:
1.Pamiętaj, aby wcześniej rozgrzać piekarnik do 200°. Kładziemy babeczki i obniżamy temperaturę do 180°.
2.Wlej gotowe ciasto do masy czekoladowej, a nie odwrotnie.
3.Formy silikonowe nie muszą niczego smarować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy