skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zbieramy składniki. Włącz piekarnik (górny dół) o 200°.
Krok 2:
Rozpuść czekoladę w łaźni parowej.
Krok 3:
Dodaj masło. Mieszaj, aż będzie gładka. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4:
Gdy czekolada ostygnie, wymieszaj jajka i cukier
Krok 5:
Dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jeśli chcesz, możesz dodać kakao, ale niewiele, w przeciwnym razie będzie gorzki.
Krok 6:
Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka
Krok 7:
Masa powinna wyjść bez grudek.
Krok 8:
Ponieważ temperatura czekolady jest wyższa, wlewam ciasto do czekolady, a nie na odwrót. Cienkim strumieniem i wymieszaj.
Krok 9:
Wlać do foremek 2/3. Używam silikonowych foremek, ale lepiej ceramicznych. Dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca. Piec w 180° przez 7-10 minut
Krok 10:
W moim piekarniku czas pieczenia wynosi dokładnie 8 minut. Schłodzić przez 5 minut. Nie zostawiaj na dłużej, bo krem zgęstnieje i nie będzie tak płynny
Krok 11:
Jeśli prześwietlisz, otrzymasz po prostu pyszne czekoladowe babeczki)
moje prywatne sekrety:
1.Pamiętaj, aby wcześniej rozgrzać piekarnik do 200°. Kładziemy babeczki i obniżamy temperaturę do 180°.
2.Wlej gotowe ciasto do masy czekoladowej, a nie odwrotnie.
3.Formy silikonowe nie muszą niczego smarować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g