ciasto Królewska śmietana

prawdziwie królewskie pyszne i piękne ciasto specjalnie dla ciebie! Ciasto Królewski przepis nie wydaje się piękny dla wszystkich, ale jak na mój gust wydaje się dobry. Być może ty też to policzysz. Dzięki temu przepisowi kulinarnemu uzyskamy bardzo satysfakcjonujące, bardzo wysokie, bardzo aromatyczne ciasto. Aby był dobrze namoczony, lepiej przygotować go z wyprzedzeniem i pozostawić na noc w lodówce.
SvetalisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 33 % 24 g
węglowodany 57 % 41 g
396 kcal
IG: 10 / 12 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto. W tym królewskim przepisie pieczemy każde ciasto osobno, ponieważ używamy różnych składników jako wypełniacza dla każdego. Ale zaczynamy zawsze w ten sam sposób: ubij jajko cukrem, dodaj mąkę, śmietanę (wcześniej ugasimy sodę w śmietanie) i zagniatamy ciasto. Dalej w tym cieście są: kakao, orzechy, cynamon, rodzynki lub mak. Każde ciasto piecze się osobno w 180 C przez 25-45 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli na jedno z ciast wybrano rodzynki, najpierw musisz je namoczyć we wrzącej wodzie przez 10 minut. Oczyść gruz i kucyki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowanie ciast. Ubij jajko z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę do kwaśnej śmietany, tym samym gasimy ją, dobrze mieszamy. Jeśli śmietana została pobrana natychmiast z lodówki, należy ją podgrzać do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po wymieszaniu kwaśnej śmietany i sody masa wzrośnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj masę jajeczną i śmietanę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W pierwszej partii ciasta dodaj rodzynki i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłóż formę pergaminem, posmaruj olejem, wlej gotowe ciasto. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut do miękkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do drugiej partii dodałem posiekane orzechy włoskie i kakao. Kakao jest tutaj dodatkowym suchym składnikiem, więc ciasto okaże się grubsze, możesz zmniejszyć ilość mąki podczas ugniatania lub dodać kilka łyżek.łyżki wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczemy w ten sam sposób.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do trzeciego ciasta użyłam maku i pokrojonego jabłka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pieczemy również ciasto. To ciasto okaże się bardziej miękkie i będzie wilgotne z jabłek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Robienie kremu. Ubij zmiękczone masło mikserem, a następnie stopniowo wlej skondensowane mleko i ubij, aż będzie gładkie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy 3 ciasta ostygną, odetnij wierzchołki, aby wyrównać wierzch. Pomoże to również lepiej nasycić ciasta, w których skorupa jest twarda. Resztki pozostawiamy na okruchy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Składanie ciasta. Rozłóż krem na każdym cieście, wyrównaj. Przykryj drugim ciastem, posmaruj je, a następnie wyrównaj trzecie ciasto kremem na wierzchu i posmaruj boki ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ścinki ciasta suszymy, wkładamy do torby i przechodzimy na nią wałkiem do ciasta, aby posiekać. Możesz także użyć drewnianego popychacza. W jednej ręce bierzemy tacę z ciastem w drugiej bierzemy okruchy biszkoptu i posypujemy ciasto.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dekorujemy ciasto według własnego uznania. Posypałam okruchami 4 segmenty na torcie. Pokrój jabłka na cienkie plasterki, gotuj je przez 5 minut w syropie cukrowym, ostudź je. Przekręciłem 4 plasterki rolką-okazało się, że jest to róża, zrobiłem 3 róże, ustawiłem je na środku. Rozłożyłem 3 plasterki w 2 rzędach.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pozostaw ciasto do impregnacji.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Tak wygląda ciasto w przekroju.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Smacznego dla wszystkich!

taki przepis na ciasto Królewskie , który wymaga Królewskiego podejścia, a mianowicie: pieczemy każde ciasto osobno. Jako wypełniacz dla każdego używamy różnych składników. Gotowość ciast jest sprawdzana za pomocą drewnianego szpikulca. Jeśli szpikulec jest suchy, ciasto jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy