skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto. W tym królewskim przepisie pieczemy każde ciasto osobno, ponieważ używamy różnych składników jako wypełniacza dla każdego. Ale zaczynamy zawsze w ten sam sposób: ubij jajko cukrem, dodaj mąkę, śmietanę (wcześniej ugasimy sodę w śmietanie) i zagniatamy ciasto. Dalej w tym cieście są: kakao, orzechy, cynamon, rodzynki lub mak. Każde ciasto piecze się osobno w 180 C przez 25-45 minut.
Krok 2:
Jeśli na jedno z ciast wybrano rodzynki, najpierw musisz je namoczyć we wrzącej wodzie przez 10 minut. Oczyść gruz i kucyki.
Krok 3:
Gotowanie ciast. Ubij jajko z cukrem.
Krok 4:
Dodaj sodę do kwaśnej śmietany, tym samym gasimy ją, dobrze mieszamy. Jeśli śmietana została pobrana natychmiast z lodówki, należy ją podgrzać do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Po wymieszaniu kwaśnej śmietany i sody masa wzrośnie.
Krok 6:
Wymieszaj masę jajeczną i śmietanę.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
W pierwszej partii ciasta dodaj rodzynki i wymieszaj.
Krok 9:
Wyłóż formę pergaminem, posmaruj olejem, wlej gotowe ciasto. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut do miękkości.
Krok 10:
Do drugiej partii dodałem posiekane orzechy włoskie i kakao. Kakao jest tutaj dodatkowym suchym składnikiem, więc ciasto okaże się grubsze, możesz zmniejszyć ilość mąki podczas ugniatania lub dodać kilka łyżek.łyżki wody.
Krok 11:
Pieczemy w ten sam sposób.
Krok 12:
Do trzeciego ciasta użyłam maku i pokrojonego jabłka.
Krok 13:
Pieczemy również ciasto. To ciasto okaże się bardziej miękkie i będzie wilgotne z jabłek.
Krok 14:
Robienie kremu. Ubij zmiękczone masło mikserem, a następnie stopniowo wlej skondensowane mleko i ubij, aż będzie gładkie.
Krok 15:
Gdy 3 ciasta ostygną, odetnij wierzchołki, aby wyrównać wierzch. Pomoże to również lepiej nasycić ciasta, w których skorupa jest twarda. Resztki pozostawiamy na okruchy.
Krok 16:
Składanie ciasta. Rozłóż krem na każdym cieście, wyrównaj. Przykryj drugim ciastem, posmaruj je, a następnie wyrównaj trzecie ciasto kremem na wierzchu i posmaruj boki ciasta.
Krok 17:
Ścinki ciasta suszymy, wkładamy do torby i przechodzimy na nią wałkiem do ciasta, aby posiekać. Możesz także użyć drewnianego popychacza. W jednej ręce bierzemy tacę z ciastem w drugiej bierzemy okruchy biszkoptu i posypujemy ciasto.
Krok 18:
Dekorujemy ciasto według własnego uznania. Posypałam okruchami 4 segmenty na torcie. Pokrój jabłka na cienkie plasterki, gotuj je przez 5 minut w syropie cukrowym, ostudź je. Przekręciłem 4 plasterki rolką-okazało się, że jest to róża, zrobiłem 3 róże, ustawiłem je na środku. Rozłożyłem 3 plasterki w 2 rzędach.
Krok 19:
Pozostaw ciasto do impregnacji.
Krok 20:
Tak wygląda ciasto w przekroju.
Krok 21:
Smacznego dla wszystkich!
taki przepis na ciasto Królewskie , który wymaga Królewskiego podejścia, a mianowicie: pieczemy każde ciasto osobno. Jako wypełniacz dla każdego używamy różnych składników. Gotowość ciast jest sprawdzana za pomocą drewnianego szpikulca. Jeśli szpikulec jest suchy, ciasto jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g