francuski chleb z mąki żytniej i pszennej

niesamowity przepis na chleb żytni i pszenny! Domowy chleb jest dobry dla wszystkich, ale ma jedną istotną wadę - jest spożywany niemal natychmiast, a każde jedzenie z nim kończy się bardzo, bardzo szybko. O tym z westchnieniem poinformowała mnie przyjaciółka, która podzieliła się ze mną kulinarnym przepisem na francuski chleb, który natychmiast pospieszyłem upiec. To nie jest bagietka-Francuska bułka, to zupełnie inna receptura z mieszanki różnych mąki. Absolutnie niesamowity chlebek, zdarzało się nawet piec go dwa razy tego samego dnia.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 56 % 20 g
197 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

 przesiać mieszaninę mąki żytniej i pszennej za pomocą sita czerech. W środku wzgórza mąki robię dziurę, do której wlewam ciepłą wodę, wysypuję suche składniki wokół otworu: sól i cukier. Zagniatam ciasto, zdarza się, że mąka bierze dużo wody, a ciasto jest nieco suche. Następnie dodaję trochę więcej wody. Najważniejsze, żeby nie przesadzić. Na kuchennym stole, obficie posypanym mąką, zagniatam ciasto przez około dziesięć minut, aż będzie całkowicie gładkie. Na patelni natłuszczonej olejem roślinnym smaruję ciasto ze wszystkich stron, wkładam patelnię do plastikowej torby, zawiązuję i pozwalam na kilka godzin w ciepłym miejscu. Następnie naciskam rękami, aby uwolnić kwas węglowy i formuję bochenek, który przenoszę do formy do pieczenia chleba. Przykrywam czystym ręcznikiem i wysyłam w ciepłe miejsce na trzy kwadransy. Aby chleb był błyszczący, smaruję wierzch jajkiem ubitym w mikserze lub po prostu mlekiem. Aby to zrobić, używam specjalnego silikonowego pędzla do gotowania. Pieczę ten cud kuchni francuskiej w piekarniku rozgrzanym do 180 C-200 C. sprawdzam gotowość, ale chleb Zwykle piecze się od czterdziestu minut do godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy