skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przesiać mieszaninę mąki żytniej i pszennej za pomocą sita czerech. W środku wzgórza mąki robię dziurę, do której wlewam ciepłą wodę, wysypuję suche składniki wokół otworu: sól i cukier. Zagniatam ciasto, zdarza się, że mąka bierze dużo wody, a ciasto jest nieco suche. Następnie dodaję trochę więcej wody. Najważniejsze, żeby nie przesadzić. Na kuchennym stole, obficie posypanym mąką, zagniatam ciasto przez około dziesięć minut, aż będzie całkowicie gładkie. Na patelni natłuszczonej olejem roślinnym smaruję ciasto ze wszystkich stron, wkładam patelnię do plastikowej torby, zawiązuję i pozwalam na kilka godzin w ciepłym miejscu. Następnie naciskam rękami, aby uwolnić kwas węglowy i formuję bochenek, który przenoszę do formy do pieczenia chleba. Przykrywam czystym ręcznikiem i wysyłam w ciepłe miejsce na trzy kwadransy. Aby chleb był błyszczący, smaruję wierzch jajkiem ubitym w mikserze lub po prostu mlekiem. Aby to zrobić, używam specjalnego silikonowego pędzla do gotowania. Pieczę ten cud kuchni francuskiej w piekarniku rozgrzanym do 180 C-200 C. sprawdzam gotowość, ale chleb Zwykle piecze się od czterdziestu minut do godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g