Pahwala
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
po raz pierwszy spróbowałem tak słodkiego jedzenia jak pahvala na wakacjach nad Morzem Czarnym. Oczywiście po przybyciu do domu postanowiłem spróbować samodzielnie ugotować to danie, a teraz robię to stale. A teraz opowiem ci o tym przepisie kulinarnym. Weź mąkę, dodaj sól, cukier, sodę i jajko, wszystko wymieszaj. Przygotowujemy baklawę, dodając sól, granulowany cukier, sodę i jajko do przesianej mąki, dobrze zagniatając. Teraz podgrzej mleko i wlej je do naszej mąki. Z tej masy wyrabiamy elastyczne, jednorodne ciasto. Teraz trzymamy go przez około półtorej godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie rozwałkowujemy nasze ciasto na 5-6 warstw o grubości 0,5 centymetra. Teraz kładziemy naszą warstwę na uprzednio posmarowanej masłem blasze do pieczenia, posypujemy ją piaskiem cukrowym, mielonymi orzechami i przykrywamy drugą warstwą, którą smarujemy olejem. W ten sposób wykonujemy kilka warstw. Pokrój baklawę na romby o wymiarach 10 na 4 cm i posmaruj żółtkiem jajka zmieszanym z szafranem. Teraz gotujemy pahwal w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g