Pahwala

piękny tradycyjny przysmak o pysznym migdałowym smaku.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 34 % 25 g
węglowodany 52 % 38 g
418 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min
po raz pierwszy spróbowałem tak słodkiego jedzenia jak pahvala na wakacjach nad Morzem Czarnym. Oczywiście po przybyciu do domu postanowiłem spróbować samodzielnie ugotować to danie, a teraz robię to stale. A teraz opowiem ci o tym przepisie kulinarnym. Weź mąkę, dodaj sól, cukier, sodę i jajko, wszystko wymieszaj. Przygotowujemy baklawę, dodając sól, granulowany cukier, sodę i jajko do przesianej mąki, dobrze zagniatając. Teraz podgrzej mleko i wlej je do naszej mąki. Z tej masy wyrabiamy elastyczne, jednorodne ciasto. Teraz trzymamy go przez około półtorej godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie rozwałkowujemy nasze ciasto na 5-6 warstw o grubości 0,5 centymetra. Teraz kładziemy naszą warstwę na uprzednio posmarowanej masłem blasze do pieczenia, posypujemy ją piaskiem cukrowym, mielonymi orzechami i przykrywamy drugą warstwą, którą smarujemy olejem. W ten sposób wykonujemy kilka warstw. Pokrój baklawę na romby o wymiarach 10 na 4 cm i posmaruj żółtkiem jajka zmieszanym z szafranem. Teraz gotujemy pahwal w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy