skład / składniki
gotowanie krok po kroku
umieść mały rondel na kuchence, wlej do niego śmietanę i zagotuj. Po rozpuszczeniu w nich kawy i schłodzeniu. Ubij połowę porcji granulowanego cukru z żółtkami. Drugą połowę cukru pocieramy zmiękczonym masłem. Łączymy obie masy w jedną, dobrze mieszamy. Wlej kawę rozpuszczalną i śmietanę. Następnie delikatnie wymieszaj mąkę i doprowadzaj masę do całkowitej jednorodności. Teraz wlej sodę wygaszoną w soku z cytryny. Wyjmij białka z lodówki i ubij je na bujną pianę z dodatkiem cukru pudru i jednej łyżeczki soku z cytryny. Do ciasta wkładamy kilka łyżek ubitych białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy go jednym ciastem w rozgrzanym piekarniku. Nie kroimy gotowego ciasta na dwie części (Jak to zwykle bywa). Pozostaje tylko zrobić lukier kawowy i polać nim nasze ciasto kawowe.
lukier: ubij jedno białko na pianę, dodaj cukier puder. Następnie wlej pół łyżeczki soku z cytryny i łyżkę kawy. Dobrze wymieszaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g