skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotuj owoce morza przez około 3 minuty w osolonej wodzie. Wrzuć do durszlaka, skrop cytryną.
rozpuść masło na patelni, dodaj do niego oliwę z oliwek. Drobno posiekaj cebulę, podawaj do przezroczystości. W żadnym wypadku nie smaż! Dodaj do niego drobno posiekany czosnek, dopraw. Dodaj tam mąkę, szybko wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej śmietanę. Teraz zagnieść sos i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.
dodaj owoce morza do sosu, sól i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez około minutę.
weź kokotniki, posmaruj je oliwą z oliwek, napełnij owocami morza, posyp tartym serem na wierzchu. Piec w piekarniku przez 10-16 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy tylko powstanie apetyczna złota skorupa-wyjmij ją!
takie wspaniałe jedzenie z owoców morza zachwyci i mile zaskoczy Twoich gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g