Owoce morza w sosie śmietanowym

delikatny kremowy sos sprawia, że owoce morza są wyrafinowane i oryginalne! Ten przepis kulinarny odkryłem w jednym wspaniałym czasopiśmie. Teraz to moje danie koronne! Proponuję spróbować I ty!
AlexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 61 % 17 g
węglowodany 29 % 8 g
254 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

gotuj owoce morza przez około 3 minuty w osolonej wodzie. Wrzuć do durszlaka, skrop cytryną.
rozpuść masło na patelni, dodaj do niego oliwę z oliwek. Drobno posiekaj cebulę, podawaj do przezroczystości. W żadnym wypadku nie smaż! Dodaj do niego drobno posiekany czosnek, dopraw. Dodaj tam mąkę, szybko wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej śmietanę. Teraz zagnieść sos i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.
dodaj owoce morza do sosu, sól i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez około minutę.
weź kokotniki, posmaruj je oliwą z oliwek, napełnij owocami morza, posyp tartym serem na wierzchu. Piec w piekarniku przez 10-16 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy tylko powstanie apetyczna złota skorupa-wyjmij ją!
takie wspaniałe jedzenie z owoców morza zachwyci i mile zaskoczy Twoich gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy