wieprzowina w cieście
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc przygotowywać to drugie danie od tego, że myjemy mięso, kroimy je na cienkie porcje, trochę je bijemy, dodajemy lekko ciepłe mleko i drobno posiekaną cebulę, pietruszkę (zieleninę). Następnie wlej mięso kwasem cytrynowym i marynuj nasze mięso w tej masie przez około 2 godziny. W tym czasie przygotujemy ciasto. Aby to zrobić, rozcieńczyć przesianą mąkę gorącym mlekiem, następnie dodać masło, jaja kurze, sól kuchenną, wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do spęcznienia na 15-20 minut. Teraz zanurzamy dobrze marynowane mięso w przygotowanym przez nas cieście i smażymy w wystarczającej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy smażone masło z majonezem i posiekanymi piklami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g