wieprzowina w cieście

bardzo smaczne danie z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie! Moim zdaniem najlepszą opcją przyrządzania pulpy wieprzowej jest przygotowanie jej w panierce(wolę ciasto). Gotuję tego rodzaju jedzenie dość często. Teraz opowiem ci o kulinarnym przepisie na takie danie jak wieprzowina w cieście.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 50 % 20 g
węglowodany 20 % 8 g
263 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
zaczynamy więc przygotowywać to drugie danie od tego, że myjemy mięso, kroimy je na cienkie porcje, trochę je bijemy, dodajemy lekko ciepłe mleko i drobno posiekaną cebulę, pietruszkę (zieleninę). Następnie wlej mięso kwasem cytrynowym i marynuj nasze mięso w tej masie przez około 2 godziny. W tym czasie przygotujemy ciasto. Aby to zrobić, rozcieńczyć przesianą mąkę gorącym mlekiem, następnie dodać masło, jaja kurze, sól kuchenną, wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do spęcznienia na 15-20 minut. Teraz zanurzamy dobrze marynowane mięso w przygotowanym przez nas cieście i smażymy w wystarczającej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy smażone masło z majonezem i posiekanymi piklami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy