skład / składniki
gotowanie krok po kroku
teraz chciałbym opowiedzieć o kulinarnym przepisie na takie jedzenie jak fasola w garnku. To danie przygotowuję za każdym razem, gdy odwiedza nas mój brat, wielki miłośnik fasoli. Zaczynamy od wybrania fasoli, dokładnego umycia jej, a następnie namoczenia przez noc w wodzie z jedną łyżeczką sody. Rano spuszczamy wodę z spuchniętej fasoli, napełniamy świeżą i gotujemy na umiarkowanym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowana. W tym czasie pokrój obraną cebulę na półpierścienie o grubości około 5 milimetrów. Teraz podgrzewamy olej roślinny na patelni, dodajemy tam cebulę i smażymy do miękkości z solą, pieprzem i zerem. Następnie kładziemy fasolę i smażoną cebulę warstwami w ceramicznych doniczkach. Następnie wlej tę mieszaninę wodą (lub bulionem warzywnym), dodaj kilka łyżek oleju i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-35 minut. Po tym czasie wyjmujemy gotową fasolę z piekarnika i podajemy do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g