ciasto Różowe serce z czekoladą i orzechami

Podaruj swoje serce ukochanej osobie-to romantyczne i pyszne!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 39 % 27 g
węglowodany 52 % 36 g
401 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

bardzo piękny przepis kulinarny dość trudny do przygotowania tort, który nazywa się Ciasto Serce. Piecze się go w kształcie serca – albo w specjalnym kształcie, albo po prostu na blasze do pieczenia, a po każdym cieście otrzymuje się pożądany kształt. Doskonałe jedzenie niespodzianka dla ukochanego mężczyzny lub kobiety.

ciasto czekoladowe: w łaźni wodnej rozpuść ciemną czekoladę, dodaj masło, dobrze ugniataj. Po schłodzeniu. Z cukrem (4 łyżki) w mikserze ubij jajka (5 szt.), aż będą puszyste. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodaj masę czekoladową. Piec jedno ciasto w dobrze rozgrzanym piekarniku.

ciasto biszkoptowe: ubij jajka (2 szt.), Dodaj do nich skondensowane mleko. Wlej skrobię na łyżkę, a następnie wlej sodę wygaszoną w kwasie cytrynowym. Pieczemy również jedno ciasto.

ciasto Pralinowe: wlej wodę do rondla (1/4 łyżki), dodaj cukier (1 łyżkę), wyciśnij sok z jednej cytryny. Kładziemy na kuchence na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż otrzymamy karmel. Dodaj prażone i posiekane orzechy, wymieszaj. Rozłóż karmel na przygotowanym pergaminie w kształcie serca (pokrytym masłem) i wyrównaj nożem lub wałkiem do ciasta. Ciasta czekoladowe i biszkoptowe również nadają kształt serca. Każde ciasto nasączamy gotowanym syropem cukrowym z likierem. I posmaruj kremem. Wierzch i boki ciasta polewamy rozpuszczoną białą czekoladą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy