ciasto do pizzy z koperkiem na wodzie
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Aktywuj drożdże: wlej cukier i drożdże do szklanki ciepłej wody, wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aż się spieni (znak, że drożdże zostały aktywowane).
2. Przesiej mąkę, sól do dużej miski i dodaj suchy koperek, wymieszaj, zrób zagłębienie w środku, wlej tam aktywowane drożdże, oliwę z oliwek.
rozłóż ciasto na posypanym mąką stole, a następnie ugniataj przez 8-10 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne.
3. Przenieś go do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykryj ręcznikiem, umieść w ciepłym miejscu, pozwól mu wzrosnąć dwukrotnie (zajmie to około 1-1,5 godziny).
gotowe ciasto może być używane zgodnie z przeznaczeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g