ciasto do pizzy z koperkiem na wodzie

szybkie w przygotowaniu niezwykle przewiewne ciasto do pizzy. Prostota i wynik. Okazuje się, że ciasto na pizzę jest bardzo przewiewne. Łatwy w przygotowaniu.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 75 % 36 g
224 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

1. Aktywuj drożdże: wlej cukier i drożdże do szklanki ciepłej wody, wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aż się spieni (znak, że drożdże zostały aktywowane).
2. Przesiej mąkę, sól do dużej miski i dodaj suchy koperek, wymieszaj, zrób zagłębienie w środku, wlej tam aktywowane drożdże, oliwę z oliwek.
rozłóż ciasto na posypanym mąką stole, a następnie ugniataj przez 8-10 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne.
3. Przenieś go do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykryj ręcznikiem, umieść w ciepłym miejscu, pozwól mu wzrosnąć dwukrotnie (zajmie to około 1-1,5 godziny).
gotowe ciasto może być używane zgodnie z przeznaczeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy