mititei z mielonego mięsa z czosnkiem i przyprawami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
mięso przechodzi przez maszynę do mięsa dwa razy.
dodaj szczyptę sody do mięsa mielonego, pieprzu, soli, czosnku (ząbki 8-10), skrobi 1,5-2 łyżki.
wymieszaj i wlej mleko. Użyłam całej szklanki.
pokonaj mięso mielone, przykryj folią i wstaw do lodówki na dwie godziny.
wyjmujemy i Rzeźbimy mititei. Aby to zrobić, weź dyszę do kiełbas do maszynki do mięsa. Chociaż możesz rzeźbić mititei rękami.
smażyć kotlety w rastrze.olej ze wszystkich stron do skorupy, przenieś do rondla z grubym dnem.
na wierzch kładziemy cebulę pokrojoną w krążki, liść laurowy, ziarna pieprzu.
napełnij wszystko wrzącą wodą, solą. Przykryj pokrywką, pozwól jej się zagotować. Następnie dusić na małym ogniu, aż będzie gotowany przez pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g