roladki z kurczaka w sosie mleczno-grzybowym
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
kolejny mój eksperyment w kuchni.
1. Obierz cebulę i drobno posiekaj, pokrój grzyby tak małe, jak to możliwe. Smażyć cebulę na oleju roślinnym, następnie dodać grzyby i smażyć wszystko do miękkości.
2. Przygotowujemy bazę do sosu. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj (powinieneś dostać taki kleik). Następnie wlej mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając, doprowadzając do jednorodnej konsystencji. Sól, pieprz i podgrzewaj przez kolejne 5-7 minut.
3. Niewielka ilość grzybów (około 2 łyżki) do nadzienia. Wymieszaj pozostałe grzyby z podstawą i ubij blenderem, aż będą gładkie. Sos jest gotowy.
4. Umyj filet i osusz. Pokrój każdy kawałek fileta na 2 części. Nie potrzebujemy małego fileta (wkładamy go do lodówki, możesz ugotować coś innego, na przykład sałatkę). Każdy kawałek fileta, owinąć folią i lekko ubić (nie przesadzaj). Sól i pieprz filety z 2 stron.
5. Do nadzienia trzy sery na grubej tarce, dodaj odstawione grzyby z cebulą, prasę czosnkową i śmietanę, dobrze wymieszaj. Sól smakuje. Mój ser był słony, więc nie dodawałem nadzienia.
6. Formujemy bułki: na kawałku fileta rozprowadzamy łyżkę soli nadzienia, rozprowadzamy do połowy kawałka i zwijamy rolką, mocujemy wykałaczką. Smażyć bułki na oleju roślinnym na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, napełnij bułki sosem i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Możesz podawać takie bułki z dowolnym dodatkiem. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.
P. S, nawiasem mówiąc, ten wspaniały sos można stosować z innymi potrawami, na przykład podawać z makaronem, dusić w nim klopsiki, podawać z kotletami warzywnymi i dobrze komponować się z czerwoną rybą. Więc spróbuj, eksperymentuj. Fantazja nie ma granic.
1. Obierz cebulę i drobno posiekaj, pokrój grzyby tak małe, jak to możliwe. Smażyć cebulę na oleju roślinnym, następnie dodać grzyby i smażyć wszystko do miękkości.
2. Przygotowujemy bazę do sosu. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj (powinieneś dostać taki kleik). Następnie wlej mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając, doprowadzając do jednorodnej konsystencji. Sól, pieprz i podgrzewaj przez kolejne 5-7 minut.
3. Niewielka ilość grzybów (około 2 łyżki) do nadzienia. Wymieszaj pozostałe grzyby z podstawą i ubij blenderem, aż będą gładkie. Sos jest gotowy.
4. Umyj filet i osusz. Pokrój każdy kawałek fileta na 2 części. Nie potrzebujemy małego fileta (wkładamy go do lodówki, możesz ugotować coś innego, na przykład sałatkę). Każdy kawałek fileta, owinąć folią i lekko ubić (nie przesadzaj). Sól i pieprz filety z 2 stron.
5. Do nadzienia trzy sery na grubej tarce, dodaj odstawione grzyby z cebulą, prasę czosnkową i śmietanę, dobrze wymieszaj. Sól smakuje. Mój ser był słony, więc nie dodawałem nadzienia.
6. Formujemy bułki: na kawałku fileta rozprowadzamy łyżkę soli nadzienia, rozprowadzamy do połowy kawałka i zwijamy rolką, mocujemy wykałaczką. Smażyć bułki na oleju roślinnym na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, napełnij bułki sosem i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Możesz podawać takie bułki z dowolnym dodatkiem. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.
P. S, nawiasem mówiąc, ten wspaniały sos można stosować z innymi potrawami, na przykład podawać z makaronem, dusić w nim klopsiki, podawać z kotletami warzywnymi i dobrze komponować się z czerwoną rybą. Więc spróbuj, eksperymentuj. Fantazja nie ma granic.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g