roladki z kurczaka w sosie mleczno-grzybowym

kremowa pierś, która z każdym kęsem smakuje tylko lepiej. Delikatny smak sosu Zwykłe roladki z kurczaka nabierają nowego, przyjemnego smaku dzięki sosowi
Helena-RzęskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 14 % 4 g
151 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
kolejny mój eksperyment w kuchni.
1. Obierz cebulę i drobno posiekaj, pokrój grzyby tak małe, jak to możliwe. Smażyć cebulę na oleju roślinnym, następnie dodać grzyby i smażyć wszystko do miękkości.
2. Przygotowujemy bazę do sosu. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj (powinieneś dostać taki kleik). Następnie wlej mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając, doprowadzając do jednorodnej konsystencji. Sól, pieprz i podgrzewaj przez kolejne 5-7 minut.
3. Niewielka ilość grzybów (około 2 łyżki) do nadzienia. Wymieszaj pozostałe grzyby z podstawą i ubij blenderem, aż będą gładkie. Sos jest gotowy.
4. Umyj filet i osusz. Pokrój każdy kawałek fileta na 2 części. Nie potrzebujemy małego fileta (wkładamy go do lodówki, możesz ugotować coś innego, na przykład sałatkę). Każdy kawałek fileta, owinąć folią i lekko ubić (nie przesadzaj). Sól i pieprz filety z 2 stron.
5. Do nadzienia trzy sery na grubej tarce, dodaj odstawione grzyby z cebulą, prasę czosnkową i śmietanę, dobrze wymieszaj. Sól smakuje. Mój ser był słony, więc nie dodawałem nadzienia.
6. Formujemy bułki: na kawałku fileta rozprowadzamy łyżkę soli nadzienia, rozprowadzamy do połowy kawałka i zwijamy rolką, mocujemy wykałaczką. Smażyć bułki na oleju roślinnym na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, napełnij bułki sosem i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Możesz podawać takie bułki z dowolnym dodatkiem. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.
P. S, nawiasem mówiąc, ten wspaniały sos można stosować z innymi potrawami, na przykład podawać z makaronem, dusić w nim klopsiki, podawać z kotletami warzywnymi i dobrze komponować się z czerwoną rybą. Więc spróbuj, eksperymentuj. Fantazja nie ma granic.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy