Lekka Basma
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój wołowinę na małe, długie kawałki, jak w azu.
pokrój cebulę w kostkę.
zetrzyj marchewki.
pokrój bakłażana i cukinię w duże kostki.
paprykę pokroić w kostkę.
pokrój ogórki w drobną kostkę.
pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki.
wlej olej roślinny do kotła i podpal.
smaż mięso, aż sok będzie klarowny.
dodaj cebulę, podsmaż.
dodaj marchewki, podsmaż.
dodaj przyprawy do mięsa. Trochę soli, pieprzu.
posiekane warzywa wymieszaj i włóż do kotła.
zredukuj ogień do minimum.
przykryj kocioł i pozostaw na godzinę.
wymieszaj mięso z warzywami.
w razie potrzeby posolić i pieprzyć naczynie.
dodaj drobno posiekany czosnek i kolendrę.
przykryj kocioł i pozostaw na kolejne 10 minut.
wyłącz ogień.
pozwól potrawie zaparzyć się i możesz podać.
musisz jeść basmę z tortillą, zanurzając ją w bulionie z soku warzywnego.
pokrój cebulę w kostkę.
zetrzyj marchewki.
pokrój bakłażana i cukinię w duże kostki.
paprykę pokroić w kostkę.
pokrój ogórki w drobną kostkę.
pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki.
wlej olej roślinny do kotła i podpal.
smaż mięso, aż sok będzie klarowny.
dodaj cebulę, podsmaż.
dodaj marchewki, podsmaż.
dodaj przyprawy do mięsa. Trochę soli, pieprzu.
posiekane warzywa wymieszaj i włóż do kotła.
zredukuj ogień do minimum.
przykryj kocioł i pozostaw na godzinę.
wymieszaj mięso z warzywami.
w razie potrzeby posolić i pieprzyć naczynie.
dodaj drobno posiekany czosnek i kolendrę.
przykryj kocioł i pozostaw na kolejne 10 minut.
wyłącz ogień.
pozwól potrawie zaparzyć się i możesz podać.
musisz jeść basmę z tortillą, zanurzając ją w bulionie z soku warzywnego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g