Lekka Basma

bardzo apetyczne i aromatyczne danie! Po prostu ciesz się smakiem! Smacznie. Do syta. Bardzo smaczne danie kuchni uzbeckiej - Basma.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 7 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 20 % 3 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
pokrój wołowinę na małe, długie kawałki, jak w azu.



pokrój cebulę w kostkę.

zetrzyj marchewki.



pokrój bakłażana i cukinię w duże kostki.

paprykę pokroić w kostkę.



pokrój ogórki w drobną kostkę.

pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki.



wlej olej roślinny do kotła i podpal. 

smaż mięso, aż sok będzie klarowny.



dodaj cebulę, podsmaż.

dodaj marchewki, podsmaż.



dodaj przyprawy do mięsa. Trochę soli, pieprzu.

posiekane warzywa wymieszaj i włóż do kotła.



zredukuj ogień do minimum.

przykryj kocioł i pozostaw na godzinę.



wymieszaj mięso z warzywami. 

w razie potrzeby posolić i pieprzyć naczynie.



dodaj drobno posiekany czosnek i kolendrę.

przykryj kocioł i pozostaw na kolejne 10 minut.



wyłącz ogień.

pozwól potrawie zaparzyć się i możesz podać.



musisz jeść basmę z tortillą, zanurzając ją w bulionie z soku warzywnego.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy