Sałatka z kukurydzą i ryżem, fasolą

bardzo zdrowa i pożywna sałatka świetnie sprawdzi się na lunch! Pyszna sałatka z kukurydzą i ryżem, fasolą, którą można spożywać na czczo.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 64 % 21 g
165 kcal
IG: 14 / 64 / 23

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

ryż gotujemy i schładzamy.

z musztardy, keczupu, cukru, octu i pieprzu przygotowujemy sos. Wlej Rast do mieszanki.masło i wszystko ubijamy.

umyj fasolę w zimnej wodzie, spuść płyn z kukurydzy. Dodaj wszystko do sosu.

dopraw SOS zmiażdżonym czosnkiem. Kładziemy ryż. Posyp sałatkę drobno posiekaną zieloną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy