Kurczak Stroganow
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
pokrój pory (możesz wziąć zwykłą cebulę).
pokrój pierś w paski.
na dużej patelni podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Następnie drobno posiekaj. I przełóż do miski.
na patelni, na której właśnie smażono boczek, włóż cebulę.
i dodaj piersi z kurczaka.
ciągle mieszając smaż przez 6 minut.
Dodaj wszystkie przyprawy do kurczaka i polej bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 10 minut.
Przenieś kurczaka z cebulą do dużego rondla i w misce wymieszaj śmietanę z mąką.
wlej śmietanę z mąką do kurczaka. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty.
można podawać z makaronem.
pokrój pierś w paski.
na dużej patelni podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Następnie drobno posiekaj. I przełóż do miski.
na patelni, na której właśnie smażono boczek, włóż cebulę.
i dodaj piersi z kurczaka.
ciągle mieszając smaż przez 6 minut.
Dodaj wszystkie przyprawy do kurczaka i polej bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 10 minut.
Przenieś kurczaka z cebulą do dużego rondla i w misce wymieszaj śmietanę z mąką.
wlej śmietanę z mąką do kurczaka. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty.
można podawać z makaronem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g