Kurczak Stroganow

rozpieszczaj siebie i swoich bliskich tym obfitym i pysznym daniem!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 24 % 4 g
104 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
pokrój pory (możesz wziąć zwykłą cebulę).
pokrój pierś w paski.
na dużej patelni podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Następnie drobno posiekaj. I przełóż do miski.
na patelni, na której właśnie smażono boczek, włóż cebulę.
i dodaj piersi z kurczaka.
ciągle mieszając smaż przez 6 minut.
Dodaj wszystkie przyprawy do kurczaka i polej bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 10 minut.
Przenieś kurczaka z cebulą do dużego rondla i w misce wymieszaj śmietanę z mąką.
wlej śmietanę z mąką do kurczaka. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty.
można podawać z makaronem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy