makaron Dungan chuzma lagman

niezwykle smaczny makaron dla pracowitych gospodyń domowych! Wszyscy! Jest tak wiele przepisów na makaron Dungan, ale uwielbiam ten sposób gotowania, ponieważ jadłem taki makaron od dzieciństwa. Tylko tata zawsze gotował ten makaron w naszym domu, ponieważ tylko on mógł wyciągnąć makaron. Makaron Dungan w tym przepisie jest pyszny!
matanyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 68 % 26 g
181 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

z tych produktów zagnieść ciasto. Pozwól mu odpocząć przez godzinę. W tym czasie musisz wymieszać go trzy lub cztery razy.

gdy ciasto "odpocznie", uformuj z niego kulki po 30 gramów. I zwiń w dłoniach w kiełbaski o grubości palca.

nasmaruj "kiełbaski" olejem roślinnym, połóż na stole, przykryj serwetką. Niech leżą przez 20 minut.

weź pasek ciasta na oba końce obiema rękami i uderz go środkiem o stół z całego Machu. Pociągnij, połącz końce i ponownie uderz środkiem o stół.

otrzymasz długi makaron. Które należy złożyć na cztery i pozostawić na stole.

kiedy makaron się odbije, możesz podnieść dwa do trzech pasków, aby przyspieszyć proces.

makaron gotuje się jak zwykle w osolonej wodzie. Następnie myte w zimnej wodzie i spryskane olejem roślinnym.

makaron Dungan należy polać sosem.

w kotle musisz bardzo mocno podgrzać olej roślinny. Smażyć w nim cebulę na Czerwono (pokrojoną w półpierścienie), włożyć posiekany (nie stłumiony) czosnek zmieszany z mielonym czarnym pieprzem. Usmaż wszystko razem.

połóż plasterki pomidora, smaż przez cztery minuty.

połóż mięso jagnięce lub wołowe pokrojone w kostkę. Usmażyć.

połącz razem ziemniaki, rzodkiewkę i marchewkę, wszystkie pokrojone w kostkę. Dodaj posiekaną kapustę i posiekaną paprykę. Włóż to wszystko do kotła i smaż, aż będzie w połowie ugotowane. Sól, pieprz, włóż lavrushkę i dodaj wodę. Aby cała masa uzyskała konsystencję gęstej zupy. Gotuj przez 15 minut.

gdy makaron jest podawany na stole, jest podgrzewany w gorącej wodzie, filtrowany, wkładany do głębokiej miski i polany sosem.

jeśli nie ma czasu na przygotowanie domowego makaronu, możesz użyć zwykłego spaghetti. Okazuje się też, że nie jest źle, ponieważ w tym chuzma lagman najważniejszy jest sos.

do sosu można również dodać bakłażany, jusai.

do każdego talerza można dodać ocet, pieprz, dodać czosnek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy