gulasz wieprzowy z sosem

to danie zachwyci całą twoją rodzinę! I oczywiście nasyci! Dobry przepis dietetyczny, ponieważ jest minimum tłuszczu, a wszystkie produkty są duszone. Jeśli wieprzowina jest trochę tłusta, tłuszcz topi się podczas pieczenia. Danie jest absolutnie korzystne: jeśli wlejesz więcej wody, otrzymasz gęstą zupę, jeśli mniej-SOS ziemniaczany. Taki gulasz wieprzowy z sosem. Odkąd pamiętam, mama zawsze gotowała to danie, ale nie nazywała go sos, ale SOS. Między innymi dodała tam rozgotowaną cebulę, marchewkę i pomidora. Prawie zawsze gotowała z gulaszu. Okazało się bardzo aromatyczne i smaczne. W oryginalnym przepisie wszystko jest znacznie prostsze. Po ugotowaniu mięsa wszystkie inne potrawy są po prostu wrzucane do garnka i gotowane w tym samym czasie. Trochę zmodyfikowałem przepis, ponieważ uważam, że ziemniaki obok pomidorów nie gotują się wystarczająco dobrze.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 39 % 9 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
umyj wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i smaż na patelni na złoty kolor.
włóż smażoną wieprzowinę do rondla, zalej wodą (około 1,5 l) i gotuj, aż mięso będzie gotowe, około 2 godzin.
obrane ziemniaki pokrój na duże kawałki, włóż do rondla i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe przez 40 minut.
następnie połóż paprykę pokrojoną na kawałki na ziemniakach.
po 20-25 minutach dodaj do garnka obrane i pokrojone na kawałki pomidory i cebulę. Na tym etapie możesz posolić danie i dodać przyprawy.
po kolejnych 20 minutach włóż drobno posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek.
po 5-6 minutach danie jest gotowe.
ziemniaki powinny ugotować się na tyle, aby utworzyły gęsty sos. Mięso zostanie rozbite na włókna (jak w gulaszu).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy