sos do gryki z mąką, kiełbasami i koncentratem pomidorowym

obfity, pachnący sos. Idealny dodatek do gryki i ryżu. Nawiać))
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 66 % 29 g
202 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

Taka sos do kaszy gryczanej okazuje się dość satysfakcjonujący, ale mężczyźni i dzieci to lubią (testowane). Nie napisałem przepisu, ponieważ gotowałem na oko. Myślę, że tutaj trzeba już spojrzeć na liczbę dodanych kiełbasek.

najpierw musisz posiekać kiełbaski, jak chcesz, przynajmniej pokroić je w koła, przynajmniej w paski, przynajmniej pokroić w owsiankę.

po wysłaniu kiełbasek do smażenia na patelni, włóż posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy lub keczup. Dodaj do nich mąkę kukurydzianą. Możesz wziąć zboże, ale wtedy będziesz musiał gotować dłużej. Gdy tylko płatki zostaną usmażone, wlej wrzącą wodę na patelnię, aby zamknęła mieszaninę, unosząc się nad nią o 4-5 centymetrów. Natychmiast dodaj sól, przyprawy i wymieszaj.

gotuj, aż płatki będą gotowe, okresowo próbuj. Jeśli sos do gryki okazał się zbyt płynny, dodaj mąkę pszenną (1 łyżeczka, nie więcej).

istnieje druga opcja przygotowania tego dania: smażyć kiełbaski z pomidorem i cebulą oddzielnie od zbóż, a następnie wszystko wymieszać. Ta opcja jest dłuższa, ale smaczniejsza (przetestowana!).

jest trzecia opcja: w ogóle nie wkładaj kiełbasek, to znaczy zrób sos z jedną kukurydzą, cebulą i pomidorem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy