kutaby ze szpinakiem i ziołami na patelni

bardzo smaczna tortilla na długo osiądzie w Twoim menu! Kutabe, czyli przepis na kutaby, jest nieco podobny do cheburek. Oznacza to, że jest to danie z ciasta z różnymi nadzieniami. Są smażone na patelni z olejem po obu stronach. Nadzienie może być dowolne: mięso, warzywa, ser, warzywa.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 39 % 17 g
węglowodany 50 % 22 g
261 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

zagnieść ciasto ze wskazanych składników.

przykryj ręcznikiem przez 15-20 min.
uformuj kulki po 40-50 g

rozwałkuj kulki w cienkie tortille.

połóż nadzienie na połowie tortilli. Przykryj drugą połówką i ściśnij krawędzie. Kutabe powinny być płaskie. Dlatego musisz lekko przycisnąć je rękami.

wypełnienie może być takie:

wszelkie świeże posiekane warzywa: pietruszka, koperek, kolendra, do której dodaje się również szpinak, posiekany ser Adyghe, sól, pieprz.

kutaby z ziołami należy po usmażeniu w oleju roślinnym posmarować kremowym jak naleśniki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy