kutaby ze szpinakiem i ziołami na patelni
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
zagnieść ciasto ze wskazanych składników.
przykryj ręcznikiem przez 15-20 min.
uformuj kulki po 40-50 g
rozwałkuj kulki w cienkie tortille.
połóż nadzienie na połowie tortilli. Przykryj drugą połówką i ściśnij krawędzie. Kutabe powinny być płaskie. Dlatego musisz lekko przycisnąć je rękami.
wypełnienie może być takie:
wszelkie świeże posiekane warzywa: pietruszka, koperek, kolendra, do której dodaje się również szpinak, posiekany ser Adyghe, sól, pieprz.
kutaby z ziołami należy po usmażeniu w oleju roślinnym posmarować kremowym jak naleśniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g