lobio bakłażan z fasolą

dietetyczna wersja gruzińskiego Dania przypadnie do gustu każdemu! Dobra opcja na codzienne danie, która wymaga minimum czasu i produktów Smaczne i dość satysfakcjonujące Dania o niskiej zawartości kalorii.
Helena-RzęskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 66 % 23 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

1. Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie. Bakłażan umyć i pokroić w średnią kostkę. Mój bakłażan był młody, więc nie usunąłem goryczy. Drobno posiekaj warzywa. Otwórz słoik fasoli i nie spuszczaj płynu.
2. Na niewielkiej ilości soku z fasoli wrzuć cebulę. Dodaj do niego bakłażana i smaż, aż bakłażan będzie brązowy i miękki (około 10-12 minut). Jeśli nie monitorujesz zawartości kalorii w naczyniu, możesz smażyć wszystko na oleju roślinnym. Chociaż bez oleju okazuje się nie mniej smaczny.
3. Do cebuli i bakłażana dodaj fasolę z pozostałym sokiem, solą, pieprzem i dodaj przyprawy (mam chmiel-suneli, który doskonale łączy się z tymi składnikami). Gotuj wszystko przez około 10 minut. Najważniejsze jest to, że bakłażany docierają, stają się miękkie, ponieważ pozostałe produkty są przygotowywane bardzo szybko.
4. Na koniec dodaj zioła i czosnek, wyciśniętą prasę CHZ lub drobno posiekaną. Wymieszaj wszystko i trzymaj w ogniu przez około 2 minuty. Podawaj lobio na ciepło, posypane świeżymi ziołami. Danie może być niezależne i jako dodatek. Smacznego!
kalorie na 100gr-28kcal

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy