skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie. Bakłażan umyć i pokroić w średnią kostkę. Mój bakłażan był młody, więc nie usunąłem goryczy. Drobno posiekaj warzywa. Otwórz słoik fasoli i nie spuszczaj płynu.
2. Na niewielkiej ilości soku z fasoli wrzuć cebulę. Dodaj do niego bakłażana i smaż, aż bakłażan będzie brązowy i miękki (około 10-12 minut). Jeśli nie monitorujesz zawartości kalorii w naczyniu, możesz smażyć wszystko na oleju roślinnym. Chociaż bez oleju okazuje się nie mniej smaczny.
3. Do cebuli i bakłażana dodaj fasolę z pozostałym sokiem, solą, pieprzem i dodaj przyprawy (mam chmiel-suneli, który doskonale łączy się z tymi składnikami). Gotuj wszystko przez około 10 minut. Najważniejsze jest to, że bakłażany docierają, stają się miękkie, ponieważ pozostałe produkty są przygotowywane bardzo szybko.
4. Na koniec dodaj zioła i czosnek, wyciśniętą prasę CHZ lub drobno posiekaną. Wymieszaj wszystko i trzymaj w ogniu przez około 2 minuty. Podawaj lobio na ciepło, posypane świeżymi ziołami. Danie może być niezależne i jako dodatek. Smacznego!
kalorie na 100gr-28kcal
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g