surowe bułki

alternatywne nadzienie do bułek, dla tych, którzy nie chcą wkładać ryżu.
svetadepAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 78 % 45 g
241 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Namocz kaszę gryczaną przez noc. Możesz go wykiełkować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj surową marchewkę na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj kaszę gryczaną i marchewkę i zmiksuj tę masę w blenderze. Skrop trochę olejem, jeszcze raz dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż nadzienie na nori i zwiń w bułki. Możesz użyć ogórka, papryki lub awokado, krojąc je w paski i umieszczając na środku. A także takie bułki dobrze komponują się z sezamem. Nie tnij gotowych bułek od razu, ale przykryj je folią spożywczą, wstaw do lodówki na godzinę, aby nori trochę zmiękło. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy