ciasto drożdżowe na kwaśnym mleku

takie ciasto jest bardzo przyjemne w pracy i rzeźbieniu. Nie często, ale zdarza się, że pozostaje niewykorzystane mleko i zapominamy o nim. I pamiętając, odkrywamy, że jest kwaśny. W takiej sytuacji nie spiesz się, aby go wylać. Na kwaśnym mleku możesz zrobić dobre ciasto drożdżowe.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 77 % 40 g
240 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe na kwaśnym mleku? Aby przygotować ciasto drożdżowe, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Kwaśne mleko można jeszcze trochę podgrzać do lekko ciepłego stanu. W takim przypadku drożdże będą fermentować bardziej aktywnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść suche drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody z cukrem. Pozostaw je na 2-3 minuty, aby się obudziły i rozpoczął się proces fermentacji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej masę drożdżową do miski, w której wyrabiasz ciasto. Wlej do nich ciepłe kwaśne mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj szczyptę soli i oleju roślinnego do ciasta. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem i stopniowo wlewaj do wyrabianego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W ten sposób zagnieść ciasto drożdżowe. Będzie trochę przyklejony do rąk. Umieść gotowe ciasto w ciepłym miejscu i przykryj ręcznikiem. Pozostaw ciasto na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto będzie rosło bardzo aktywnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Użyj go do przygotowania pysznych wypieków. Gotuj z przyjemnością!

doświadczone gospodynie domowe nigdy niczego nie tracą. A kwaśne mleko można wykorzystać do przygotowania naleśników, naleśników lub ciasta drożdżowego.
kwaśne mleko ma przyjemny słaby zapach twarogu i serwatki, a zepsute mleko ma bardzo ostry i nieprzyjemny zapach. Więc nie mieszaj.
takie ciasto można przygotować na przyszłość, aby przygotować z niego wypieki przez kilka dni. Dobrze trzyma się w lodówce przez kilka dni. Ciasto na ciasta zawiera minimalny zestaw produktów. A jeśli zdecydujesz się zrobić ciasto maślane, będziesz musiał dodać do niego jajka z masłem.
jak widać, nie ma nic skomplikowanego w robieniu ciasta drożdżowego. I nie myśl, że jest dostępny tylko dla doświadczonych gospodyń domowych. Przestrzegaj pewnych zasad i wskazówek, a wszystko ci się uda.
nawiasem mówiąc, drożdże mogą być używane zarówno na sucho, jak i na żywo. W tym cieście suche można zastąpić 30 gramami żywych drożdży.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy