skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto drożdżowe na kwaśnym mleku? Aby przygotować ciasto drożdżowe, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Kwaśne mleko można jeszcze trochę podgrzać do lekko ciepłego stanu. W takim przypadku drożdże będą fermentować bardziej aktywnie.
Krok 2:
Rozpuść suche drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody z cukrem. Pozostaw je na 2-3 minuty, aby się obudziły i rozpoczął się proces fermentacji.
Krok 3:
Wlej masę drożdżową do miski, w której wyrabiasz ciasto. Wlej do nich ciepłe kwaśne mleko.
Krok 4:
Dodaj szczyptę soli i oleju roślinnego do ciasta. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem i stopniowo wlewaj do wyrabianego ciasta.
Krok 5:
W ten sposób zagnieść ciasto drożdżowe. Będzie trochę przyklejony do rąk. Umieść gotowe ciasto w ciepłym miejscu i przykryj ręcznikiem. Pozostaw ciasto na godzinę.
Krok 6:
Ciasto będzie rosło bardzo aktywnie.
Krok 7:
Użyj go do przygotowania pysznych wypieków. Gotuj z przyjemnością!
doświadczone gospodynie domowe nigdy niczego nie tracą. A kwaśne mleko można wykorzystać do przygotowania naleśników, naleśników lub ciasta drożdżowego.
kwaśne mleko ma przyjemny słaby zapach twarogu i serwatki, a zepsute mleko ma bardzo ostry i nieprzyjemny zapach. Więc nie mieszaj.
takie ciasto można przygotować na przyszłość, aby przygotować z niego wypieki przez kilka dni. Dobrze trzyma się w lodówce przez kilka dni. Ciasto na ciasta zawiera minimalny zestaw produktów. A jeśli zdecydujesz się zrobić ciasto maślane, będziesz musiał dodać do niego jajka z masłem.
jak widać, nie ma nic skomplikowanego w robieniu ciasta drożdżowego. I nie myśl, że jest dostępny tylko dla doświadczonych gospodyń domowych. Przestrzegaj pewnych zasad i wskazówek, a wszystko ci się uda.
nawiasem mówiąc, drożdże mogą być używane zarówno na sucho, jak i na żywo. W tym cieście suche można zastąpić 30 gramami żywych drożdży.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g