skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chińskie pierogi? Pokrój polędwicę wieprzową na średnie kawałki na włóknach i przewiń w maszynce do mięsa lub posiekaj w blenderze razem z cebulą. Sól, pieprz, dodaj imbir i posiekany koperek, wymieszaj rękami, aby stał się jednorodny. Imbir można wziąć nie tylko suszony w proszku, ale także świeży - wtedy należy go posiekać nożem. Możesz również dodać zimną wodę do mielonego mięsa, aby uzyskać większą soczystość.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę ze skrobią i solą, przesiej przez sitko do wygodnej głębokiej miski. Dodaj zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto - najpierw łyżką, a następnie rękami. Nie trzeba go ugniatać przez długi czas, ponieważ ciasto z tego nie skorzysta. Teraz pozostaw ciasto na 20 minut pod folią spożywczą.
Krok 3:
Z ciasta rozwałkuj cienką wici i pokrój ją na małe kółka o tym samym rozmiarze. Z każdego rozwałkuj cienką tortillę wałkiem do ciasta - im cieńsza, tym lepiej.
Krok 4:
Z mielonego mięsa zwiń małą kulkę i umieść ją na środku tortilli. Jeśli mięso mielone okaże się płynne, weź ciasto do ręki i rozłóż nadzienie łyżeczką. Następnie musisz zebrać i uszczypnąć górną krawędź, tworząc torebkę z ciasta. Zrób to ze wszystkimi półfabrykatami.
Krok 5:
Ugotujemy pierogi na parze - możesz je po prostu ugotować, ale na parze okazują się smaczniejsze i bardziej miękkie. Aby to zrobić, użyłem multicookera, ale możesz też wziąć parowiec lub mantyshnitsa. Włącz powolną kuchenkę, wlej trochę wody do miski i dodaj kilka szczypt soli. Ustaw tryb "na parze", nasmaruj talerz z otworami olejem roślinnym, przenieś na niego pierogi i zamknij pokrywkę. Poczekaj na sygnał.
Krok 6:
Po zakończeniu gotowania wyłącz powolną kuchenkę i umieść gorące pierogi na szerokim talerzu. Podawaj z sosem sojowym lub cokolwiek dusza zapragnie. Smacznego!
chińskie pierogi to danie dla miłośników kuchni narodowej różnych narodów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g