Chińskie pierogi

Jiao Tzu-pyszne chińskie pierogi na parze. Te pierogi są niezwykle miękkie, ponieważ są gotowane na parze. Powinny być wykonane w mniejszym rozmiarze, aby wygodniej było wziąć specjalne drewniane patyczki. Lepiej jeść takie pierogi na gorąco, obficie zanurzając je w klasycznym sosie sojowym. Spośród szerokiej gamy chińskich pierogów te najbardziej przypominają Rosyjskie pierogi, które znamy. Proponuję spróbować chińskiej kuchni, która jest zawsze pełna przyjemnych i smacznych niespodzianek!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 44 % 14 g
171 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chińskie pierogi? Pokrój polędwicę wieprzową na średnie kawałki na włóknach i przewiń w maszynce do mięsa lub posiekaj w blenderze razem z cebulą. Sól, pieprz, dodaj imbir i posiekany koperek, wymieszaj rękami, aby stał się jednorodny. Imbir można wziąć nie tylko suszony w proszku, ale także świeży - wtedy należy go posiekać nożem. Możesz również dodać zimną wodę do mielonego mięsa, aby uzyskać większą soczystość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę ze skrobią i solą, przesiej przez sitko do wygodnej głębokiej miski. Dodaj zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto - najpierw łyżką, a następnie rękami. Nie trzeba go ugniatać przez długi czas, ponieważ ciasto z tego nie skorzysta. Teraz pozostaw ciasto na 20 minut pod folią spożywczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z ciasta rozwałkuj cienką wici i pokrój ją na małe kółka o tym samym rozmiarze. Z każdego rozwałkuj cienką tortillę wałkiem do ciasta - im cieńsza, tym lepiej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z mielonego mięsa zwiń małą kulkę i umieść ją na środku tortilli. Jeśli mięso mielone okaże się płynne, weź ciasto do ręki i rozłóż nadzienie łyżeczką. Następnie musisz zebrać i uszczypnąć górną krawędź, tworząc torebkę z ciasta. Zrób to ze wszystkimi półfabrykatami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotujemy pierogi na parze - możesz je po prostu ugotować, ale na parze okazują się smaczniejsze i bardziej miękkie. Aby to zrobić, użyłem multicookera, ale możesz też wziąć parowiec lub mantyshnitsa. Włącz powolną kuchenkę, wlej trochę wody do miski i dodaj kilka szczypt soli. Ustaw tryb "na parze", nasmaruj talerz z otworami olejem roślinnym, przenieś na niego pierogi i zamknij pokrywkę. Poczekaj na sygnał.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po zakończeniu gotowania wyłącz powolną kuchenkę i umieść gorące pierogi na szerokim talerzu. Podawaj z sosem sojowym lub cokolwiek dusza zapragnie. Smacznego!

chińskie pierogi to danie dla miłośników kuchni narodowej różnych narodów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy