skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta. Aby to zrobić, podgrzej mleko do temperatury 35-38 stopni, wlej je do odpowiedniej miski, dodaj drożdże, cukier i 100 gramów przesianej mąki. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Okazuje się, że ciasto jest tak gęste jak ciasto na naleśniki. Pozostaw do fermentacji na 10 minut.
Krok 2:
Gdy ciasto wzrośnie, dodaj resztę mąki - należy ją wcześniej wymieszać z solą i przesiać, aby była nasycona tlenem. Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką lub silikonową szpatułką. Stopniowo ciasto zbierze się w grudkę. Lepiej wlać mąkę w kilku krokach, aby nie męczyć ciasta.
Krok 3:
Zagnieść ciasto na powierzchni roboczej przez 7-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Powinien być miękki i giętki. Z ciasta formujemy Kolobok, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę.
Krok 4:
Do nadzienia użyłam tłuczonych ziemniaków zmieszanych z rozgotowaną cebulą-z takim nadzieniem możesz zrobić płaskie i cienkie placki.
Krok 5:
Ugniatamy ciasto, formujemy z niego kiełbasę i dzielimy nożem na 8 równych kawałków. Mamy tyle średnich ciast.
Krok 6:
Bierzemy kawałek ciasta, lekko ściskamy go rękami i formujemy małe ciasto, rozprowadzamy nadzienie na środku - na łyżce stołowej ze zjeżdżalnią. Więc przygotowujemy wszystkie kawałki.
Krok 7:
Zginamy przeciwległe krawędzie ciasta do siebie i mocujemy je razem, ściskając. Następnie naciśnij ciasto rękami, aby było jak najbardziej płaskie.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i smaż placki z obu stron przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Ciasto jest dość cienkie, więc paszteciki szybko się ugotują. Smażyć wszystkie placki.
Krok 9:
Smażyłem na dwóch patelniach jednocześnie, więc szybko to zrobiłem. Oto takie ciasta.
smażone placki ziemniaczane to klasyk gatunku kulinarnego, o którym nie należy zapominać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g