smażone placki na patelni na mleku

niesamowicie pyszne paszteciki na obfitą przekąskę. Bardzo udany przepis na ciasto drożdżowe na miękkie i cienkie smażone ciasta. Możesz zwiększyć ilość składników i usmażyć całą górę, aby później zabrać ją na łono natury dla całej rodziny. Bardzo smaczne z kwaśną śmietaną lub po prostu piklami.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 61 % 27 g
231 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta. Aby to zrobić, podgrzej mleko do temperatury 35-38 stopni, wlej je do odpowiedniej miski, dodaj drożdże, cukier i 100 gramów przesianej mąki. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Okazuje się, że ciasto jest tak gęste jak ciasto na naleśniki. Pozostaw do fermentacji na 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto wzrośnie, dodaj resztę mąki - należy ją wcześniej wymieszać z solą i przesiać, aby była nasycona tlenem. Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką lub silikonową szpatułką. Stopniowo ciasto zbierze się w grudkę. Lepiej wlać mąkę w kilku krokach, aby nie męczyć ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto na powierzchni roboczej przez 7-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Powinien być miękki i giętki. Z ciasta formujemy Kolobok, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do nadzienia użyłam tłuczonych ziemniaków zmieszanych z rozgotowaną cebulą-z takim nadzieniem możesz zrobić płaskie i cienkie placki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniatamy ciasto, formujemy z niego kiełbasę i dzielimy nożem na 8 równych kawałków. Mamy tyle średnich ciast.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bierzemy kawałek ciasta, lekko ściskamy go rękami i formujemy małe ciasto, rozprowadzamy nadzienie na środku - na łyżce stołowej ze zjeżdżalnią. Więc przygotowujemy wszystkie kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zginamy przeciwległe krawędzie ciasta do siebie i mocujemy je razem, ściskając. Następnie naciśnij ciasto rękami, aby było jak najbardziej płaskie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i smaż placki z obu stron przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Ciasto jest dość cienkie, więc paszteciki szybko się ugotują. Smażyć wszystkie placki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyłem na dwóch patelniach jednocześnie, więc szybko to zrobiłem. Oto takie ciasta.

smażone placki ziemniaczane to klasyk gatunku kulinarnego, o którym nie należy zapominać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy