zakwas do chleba bez drożdży

z tym zakwasem upieczesz pyszny i zdrowy chleb! Chleb na zakwasie jest zdrowszy niż chleb drożdżowy. Od dawna chciałem ją wyprowadzić i udało się. I odniesiesz sukces! Chleb jest smaczniejszy niż na drożdżach.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 80 % 28 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 D 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszy dzień Wymieszaj tę samą ilość mąki i wody (100 ml wody + 100 g mąki). Ilość zależy od wielkości naczyń. Konieczne jest, aby mieszanina zajęła nie więcej niż połowę całego słoika. Użyj mąki żytniej lub pszennej (ja wziąłem pełnoziarnistą pszenicę). Weź wodę w temperaturze pokojowej. Przykryj słoik gazą, powinien być dostęp powietrza i pozostaw w spokoju na jeden dzień. Oznacz poziom mieszanki, aby łatwiej śledzić proces fermentacji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drugi dzień Po dniu konieczne jest karmienie mieszanki: usuwamy połowę mieszanki ze słoika (można ją wyrzucić), uzupełniamy 50 g mąki i wody w równych proporcjach do pierwotnej objętości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym momencie poczułem lekki zapach fermentacji i pojawiły się bąbelki. I niestabilna struktura ciasta o strukturze plastra miodu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dzień trzeci Po kolejnym dniu mieszanina będzie mocno bulgotać, zwiększy swoją objętość i będzie pachnieć charakterystycznie kwaśno, ale nie nieprzyjemnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij połowę mieszanki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I ponownie uzupełniamy słoik do znaku-50 g wody i mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czwarty dzień Mieszanka stanie się & quot; żywa & quot; i znacznie zwiększy objętość. Mieszanina będzie cała w bąbelkach. Jest to w pełni gotowy zakwas roboczy na wodzie i mące.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następny przepis będzie zawierał chleb na tym zakwasie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Taki jest chleb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy