skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Pierwszy dzień Wymieszaj tę samą ilość mąki i wody (100 ml wody + 100 g mąki). Ilość zależy od wielkości naczyń. Konieczne jest, aby mieszanina zajęła nie więcej niż połowę całego słoika. Użyj mąki żytniej lub pszennej (ja wziąłem pełnoziarnistą pszenicę). Weź wodę w temperaturze pokojowej. Przykryj słoik gazą, powinien być dostęp powietrza i pozostaw w spokoju na jeden dzień. Oznacz poziom mieszanki, aby łatwiej śledzić proces fermentacji.
Krok 3:
Drugi dzień Po dniu konieczne jest karmienie mieszanki: usuwamy połowę mieszanki ze słoika (można ją wyrzucić), uzupełniamy 50 g mąki i wody w równych proporcjach do pierwotnej objętości.
Krok 4:
W tym momencie poczułem lekki zapach fermentacji i pojawiły się bąbelki. I niestabilna struktura ciasta o strukturze plastra miodu.
Krok 5:
Dzień trzeci Po kolejnym dniu mieszanina będzie mocno bulgotać, zwiększy swoją objętość i będzie pachnieć charakterystycznie kwaśno, ale nie nieprzyjemnie.
Krok 6:
Wyjmij połowę mieszanki
Krok 7:
I ponownie uzupełniamy słoik do znaku-50 g wody i mąki.
Krok 8:
Czwarty dzień Mieszanka stanie się & quot; żywa & quot; i znacznie zwiększy objętość. Mieszanina będzie cała w bąbelkach. Jest to w pełni gotowy zakwas roboczy na wodzie i mące.
Krok 9:
Następny przepis będzie zawierał chleb na tym zakwasie.
Krok 10:
Taki jest chleb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g