ciasto do pizzy na suchych drożdżach

Szybkie ciasto drożdżowe do domowej pizzy. Suche drożdże są idealne do robienia ciasta na pizzę. Wykonują świetną robotę, zapewniając szybki wzrost ciasta. Baza na suchych drożdżach to jedna z najlepszych opcji na ulubioną pizzę.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 64 % 37 g
303 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto do pizzy z suchymi drożdżami, potrzebujesz: wody, soli, cukru, suchych drożdży, oliwy z oliwek, mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W umiarkowanie ciepłej wodzie rozpuść cukier i drożdże. Pozostaw na 10 minut, aby drożdże pęczniały. Na powierzchni pojawi się mała piana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce przesiej mąkę i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mące zrób lejek, dodaj oliwę z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę drożdżową, wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść jednolite, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podczas ugniatania ciasta znacznie odkurz powierzchnię mąką. Przykryj ciasto ręcznikiem, pozostaw do wyrośnięcia na 25 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto jest gotowe. Możesz zacząć tworzyć bazę do pizzy. Miłego pieczenia!

aby zrobić ciasto do pizzy, suche drożdże można natychmiast dodać do mąki i zagnieść ciasto. Ale nadal rozpuszczam je w wodzie. Moim zdaniem proces podnoszenia ciasta jest szybszy, a puszystość ciasta jest większa.

suche drożdże są również nazywane Instant lub instant. Nazwa mówi sama za siebie. Ciasto do pizzy nie wymaga długiego dojrzewania, a suche drożdże dobrze i szybko je podnoszą. Moc drożdży idzie między innymi na szybkość procesu.

jeśli ciasto drożdżowe jest przygotowywane z długim dojrzewaniem, to znaczy z procesami ugniatania i ponownego wyrastania, Siła suchych drożdży może nie wystarczyć do ponownego wyrastania. W takim przypadku lepiej jest użyć świeżych drożdży prasowanych. To ciasto dobrze nadaje się do robienia ciast, ciast i podobnych wypieków.
ale do przygotowania bazy do pizzy idealne byłyby suche drożdże.

należy pamiętać, że okres przechowywania suchych drożdży w otwartej torbie jest bardzo krótki-nie więcej niż 2 dni. Możesz je przechowywać w lodówce, zawijając w folię. Tak więc okres przydatności do spożycia wzrośnie do 2 tygodni, ale z czasem aktywność drożdży spada.

z wynikowej objętości ciasta wyszła mi Pizza o średnicy 25 cm.
nadzienie do pizzy pasuje do każdego według osobistych upodobań i preferencji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy