ciasto jak puch

ciasto bez jajek na zwiewne placki z dowolnym nadzieniem! Z tego ciasta można upiec absolutnie wszystko: pizzę, ciasta, bułki (do ciasta można dodać wanilię, trochę więcej cukru i trochę stopionej margaryny).Ciasto zawsze wychodzi. Jeśli wydaje ci się, że w ciągu 30 minut nie było bardzo źle, nie denerwuj się, tak powinno być, to ciasto rośnie podczas pieczenia.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 27 % 16 g
węglowodany 62 % 37 g
320 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

nadzienie może być dowolne, gotowałem z kapustą.
gotowanie:

1. Wymieszaj kefir z masłem i lekko podgrzej, dodaj sól i cukier, przesiej mąkę i wymieszaj z drożdżami, stopniowo wlej mieszaninę kefiru i zagniataj ciasto, przykryj i podgrzej na 30 minut.

2. Ciasto jest przewiewne i lekkie jak puch.

3. Podczas gdy ciasto jest odpowiednie, możesz przygotować nadzienie.

4. Następnie przykryj blachę do pieczenia naoliwionym papierem, uformuj placki, połóż na blasze do pieczenia szwem do góry, podczas gdy piekarnik się nagrzewa, pozwól im się trochę rozstawić na 10 minut, a następnie ponownie przejdź przez szwy, posmaruj placki jajkiem.

piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy