ciasto jak puch
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
nadzienie może być dowolne, gotowałem z kapustą.
gotowanie:
1. Wymieszaj kefir z masłem i lekko podgrzej, dodaj sól i cukier, przesiej mąkę i wymieszaj z drożdżami, stopniowo wlej mieszaninę kefiru i zagniataj ciasto, przykryj i podgrzej na 30 minut.
2. Ciasto jest przewiewne i lekkie jak puch.
3. Podczas gdy ciasto jest odpowiednie, możesz przygotować nadzienie.
4. Następnie przykryj blachę do pieczenia naoliwionym papierem, uformuj placki, połóż na blasze do pieczenia szwem do góry, podczas gdy piekarnik się nagrzewa, pozwól im się trochę rozstawić na 10 minut, a następnie ponownie przejdź przez szwy, posmaruj placki jajkiem.
piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g