skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Jeśli chcesz, zamiast suchych drożdży, możesz użyć sprasowanych mokrych, jeśli jest to świeży i wysokiej jakości produkt, ciasto okaże się smaczne, bujne i miękkie. Włóż drożdże do głębokiej miski, dodaj cukier.
Krok 2:
Napełnij suche składniki ciepłą wodą lub mlekiem lub mieszanką ich pobranych w równych częściach. Wodę i mleko należy podgrzać do temperatury 36 stopni. W razie potrzeby nie można użyć mleka, a następnie dodać kolejną szklankę ciepłej wody. Ale w mleku wypieki będą bardziej bogate i miękkie. Wymieszaj, dodaj łyżkę mąki pszennej ponownie wymieszaj i dokręć miskę folią spożywczą, umieść miskę w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 3:
Po określonym czasie na powierzchni mieszaniny powinna pojawić się drożdżowa "Czapka" - pianka. Oznacza to, że drożdże zostały aktywowane. Dodaj sól i ubite jajko kurze. Mieszać.
Krok 4:
Zaczynamy wprowadzać przesianą mąkę pszenną.
Krok 5:
Najpierw wymieszaj składniki widelcem lub łyżką, gdy urządzenia staną się trudne do pracy, rozłóż masę na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami.
Krok 6:
Aby ciasto nie przyklejało się do rąk, należy je zwilżyć olejem roślinnym. Do ciasta dodajemy też trochę oleju i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i lekko lepkie, ale nie przylegające do dłoni. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki, ale najważniejsze jest, aby nie wbijać jej ciastem, nie robić ciasnych i zbyt gęstych.
Krok 7:
Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj bawełnianym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na półtorej do dwóch godzin. Zimą miskę można umieścić na grzejniku, ale nie bardzo blisko, aby ciasto się nie upiekło, przy silnym podgrzaniu drożdże mogą stracić swoje właściwości, a ciasto nie zadziała.
Krok 8:
Po określonym czasie ciasto ugniatamy i jeszcze raz odstawiamy w ciepłe miejsce. Za drugim razem będzie szybciej, ciasto powinno wzrosnąć dwa do trzech razy. Zagniatamy ciasto i natychmiast przystępujemy do pieczenia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g