ciasto drożdżowe jak puch bardzo smaczne

uniwersalne ciasto drożdżowe do każdego wypieku! Wiele gospodyń domowych woli kupować gotowe ciasto drożdżowe do pieczenia, oczywiście oszczędza się znaczną ilość czasu, nie ma niepotrzebnych brudnych naczyń. Jednak ciasto fabryczne jest pod wieloma względami (i pod względem smaku) gorsze od ciasta gotowanego w domu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 70 % 38 g
246 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Jeśli chcesz, zamiast suchych drożdży, możesz użyć sprasowanych mokrych, jeśli jest to świeży i wysokiej jakości produkt, ciasto okaże się smaczne, bujne i miękkie. Włóż drożdże do głębokiej miski, dodaj cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij suche składniki ciepłą wodą lub mlekiem lub mieszanką ich pobranych w równych częściach. Wodę i mleko należy podgrzać do temperatury 36 stopni. W razie potrzeby nie można użyć mleka, a następnie dodać kolejną szklankę ciepłej wody. Ale w mleku wypieki będą bardziej bogate i miękkie. Wymieszaj, dodaj łyżkę mąki pszennej ponownie wymieszaj i dokręć miskę folią spożywczą, umieść miskę w ciepłym miejscu na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po określonym czasie na powierzchni mieszaniny powinna pojawić się drożdżowa "Czapka" - pianka. Oznacza to, że drożdże zostały aktywowane. Dodaj sól i ubite jajko kurze. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy wprowadzać przesianą mąkę pszenną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw wymieszaj składniki widelcem lub łyżką, gdy urządzenia staną się trudne do pracy, rozłóż masę na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby ciasto nie przyklejało się do rąk, należy je zwilżyć olejem roślinnym. Do ciasta dodajemy też trochę oleju i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i lekko lepkie, ale nie przylegające do dłoni. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki, ale najważniejsze jest, aby nie wbijać jej ciastem, nie robić ciasnych i zbyt gęstych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj bawełnianym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na półtorej do dwóch godzin. Zimą miskę można umieścić na grzejniku, ale nie bardzo blisko, aby ciasto się nie upiekło, przy silnym podgrzaniu drożdże mogą stracić swoje właściwości, a ciasto nie zadziała.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie ciasto ugniatamy i jeszcze raz odstawiamy w ciepłe miejsce. Za drugim razem będzie szybciej, ciasto powinno wzrosnąć dwa do trzech razy. Zagniatamy ciasto i natychmiast przystępujemy do pieczenia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy