skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj określone produkty do przygotowania ciasta na babeczki i odpowiednio samych babeczek. Głównym warunkiem pomyślnego wyniku jest to, że wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę. Dobrze opłucz pomarańczę, osusz i zetrzyj z niej skórkę, możesz zastąpić ją cytryną. Przygotuj formę do pieczenia babeczek. Włącz piekarnik do 170 stopni.
Krok 2:

W głębokiej misce ubij zmiękczone masło solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cukier powinien prawie się rozpuścić, więc do przyspieszenia procesu można użyć drobnego cukru lub cukru pudru.
Krok 3:

Bez przerywania ubijania dodaj jedno jajko na raz. Za każdym razem dokładnie wymieszaj ciasto.
Krok 4:

Dodaj skórkę pomarańczową do ciasta i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:

W małych porcjach dodaj mąkę i za każdym razem dokładnie wymieszaj. Ubijaj ciasto, aż cała mąka zostanie dodana. Ciasto na babeczki jest gotowe.
Krok 6:

Do robienia małych babeczek możesz użyć papierowych kapsułek(bez nich posmaruj formę masłem). Wlać gotowe ciasto do kokilek, wypełniając je 2/3. W przypadku dużego ciasta przykryj formę papierem do pieczenia lub posmaruj olejem roślinnym.
Krok 7:

Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem - powinien wyjść suchy ze środka ciasta. Piecz duże ciasto przez 60-80 minut. Po raz pierwszy nie otwieraj piekarnika.
babeczki to dość popularne domowe wypieki. Produkty z ciasta babeczkowego są pachnące, satysfakcjonujące i smaczne. Takie babeczki zawsze można zaoferować Gościom lub zabrać ze sobą w podróż lub do pracy. Jeśli przestrzegasz wszystkich proporcji i technologii gotowania, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z takim pieczeniem.
jako podstawę gotowania biorę proporcje funtowego ciasta - jest to już standardowy stosunek składników, który sprawdził się w czasie, w wyniku czego uzyskuje się przewiewne miękkie produkty. Babeczka funtowa polega na użyciu wszystkich produktów o masie funt (lub 450 gramów), biorę połowę podanej wagi dla każdego składnika.
aby urozmaicić pieczenie, możesz dodać czekoladę, kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy, uzyskując za każdym razem nowy smaczny wynik.
produkty z ciasta babeczkowego są bardzo dobrze przechowywane, ponadto Pieczenie z takiego ciasta następnego dnia jest smaczniejsze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g




