ciasto na babeczki

klasyczne ciasto na babeczki do domowego pieczenia. Ciasto na babeczki ma wysoką zawartość kalorii. Głównymi składnikami takiego ciasta są duże ilości masła, cukru i jajek. Ciasto jest grube, a gotowe produkty z takiego ciasta mają gęsty miękisz.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 32 % 24 g
węglowodany 59 % 44 g
399 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty do przygotowania ciasta na babeczki i odpowiednio samych babeczek. Głównym warunkiem pomyślnego wyniku jest to, że wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę. Dobrze opłucz pomarańczę, osusz i zetrzyj z niej skórkę, możesz zastąpić ją cytryną. Przygotuj formę do pieczenia babeczek. Włącz piekarnik do 170 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce ubij zmiękczone masło solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cukier powinien prawie się rozpuścić, więc do przyspieszenia procesu można użyć drobnego cukru lub cukru pudru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bez przerywania ubijania dodaj jedno jajko na raz. Za każdym razem dokładnie wymieszaj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj skórkę pomarańczową do ciasta i dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małych porcjach dodaj mąkę i za każdym razem dokładnie wymieszaj. Ubijaj ciasto, aż cała mąka zostanie dodana. Ciasto na babeczki jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do robienia małych babeczek możesz użyć papierowych kapsułek(bez nich posmaruj formę masłem). Wlać gotowe ciasto do kokilek, wypełniając je 2/3. W przypadku dużego ciasta przykryj formę papierem do pieczenia lub posmaruj olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem - powinien wyjść suchy ze środka ciasta. Piecz duże ciasto przez 60-80 minut. Po raz pierwszy nie otwieraj piekarnika.

babeczki to dość popularne domowe wypieki. Produkty z ciasta babeczkowego są pachnące, satysfakcjonujące i smaczne. Takie babeczki zawsze można zaoferować Gościom lub zabrać ze sobą w podróż lub do pracy. Jeśli przestrzegasz wszystkich proporcji i technologii gotowania, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z takim pieczeniem.
jako podstawę gotowania biorę proporcje funtowego ciasta - jest to już standardowy stosunek składników, który sprawdził się w czasie, w wyniku czego uzyskuje się przewiewne miękkie produkty. Babeczka funtowa polega na użyciu wszystkich produktów o masie funt (lub 450 gramów), biorę połowę podanej wagi dla każdego składnika.
aby urozmaicić pieczenie, możesz dodać czekoladę, kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy, uzyskując za każdym razem nowy smaczny wynik.
produkty z ciasta babeczkowego są bardzo dobrze przechowywane, ponadto Pieczenie z takiego ciasta następnego dnia jest smaczniejsze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy