skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby pracować, musisz wcześniej przesiać całą objętość mąki, a także zagotować i schłodzić czystą wodę. Temperatura wody ma kluczowe znaczenie. Powinien wynosić około czterdziestu stopni, aby dłoń była ciepła. Dodaj suche drożdże do miski z wodą i lekko wymieszaj trzepaczką.
Krok 2:
Umyj jajko i wbij do miski do wody i drożdży. Dodaj sól i cukier. Lepiej będzie wyjąć jajko z lodówki z wyprzedzeniem (co najmniej dwadzieścia minut przed rozpoczęciem pracy nad ciastem), aby uzyskać temperaturę pokojową.
Krok 3:
W misce do przyszłego ciasta dodaj rafinowany olej słonecznikowy (bez zapachu).
Krok 4:
Stopniowo wprowadzaj jedną trzecią przesianej mąki, przepuszczając ją przez sito po raz drugi. Dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką.
Krok 5:
Gdy ciasto będzie wystarczająco strome, odłóż trzepaczkę i kontynuuj wyrabianie ciasta rękami, stopniowo wprowadzając pozostałą mąkę, aż przestanie przylegać do rąk.
Krok 6:
Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odczekaj pół godziny do czterdziestu minut w ciepłym miejscu. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość około dwa i pół razy. W razie potrzeby możesz natychmiast przystąpić do formowania ciast i proofingu. Ale na tym etapie bardziej poprawne będzie ostrożne osadzenie ciasta rękami i ponownie, przykryte ręcznikiem, pozostaw na dwadzieścia minut. A dopiero potem przejdź do modelowania, proofingu i smażenia.
moja prababka zawsze mówiła, że ciasto kocha ręce. I że ugniatanie go kosztuje co najmniej dwadzieścia minut! Dzięki temu ciasta będą szczególnie przewiewne.
drożdże lepiej wybrać sprawdzone i zawsze świeże, aby nie martwić się, czy ciasto się skończy, czy nie.
podejrzewam, że jeśli nie dodasz jajka kurzego do ciasta, to jego brak absolutnie nie będzie odczuwalny. Ale ciasto stanie się w stu procentach chude!
radzę przesiać mąkę dwa razy: pierwszy raz z góry, a drugi raz bezpośrednio po dodaniu mąki do ciasta.
to ciasto jest idealne do ciast zarówno do smażenia, jak i pieczenia w piekarniku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g