ciasto na placki smażone na patelni

niskokaloryczne ciasto jest idealne do smażenia na patelni. Ciasta do smażenia przygotowuję z ciasta na bazie wody. Ponieważ nie czuję globalnych różnic od testu na mleku. A ze względu na fakt, że to ciasto ugniata się w wodzie, zawartość kalorii w już obfitych, smażonych ciastach będzie nieco niższa.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 80 % 43 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby pracować, musisz wcześniej przesiać całą objętość mąki, a także zagotować i schłodzić czystą wodę. Temperatura wody ma kluczowe znaczenie. Powinien wynosić około czterdziestu stopni, aby dłoń była ciepła. Dodaj suche drożdże do miski z wodą i lekko wymieszaj trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajko i wbij do miski do wody i drożdży. Dodaj sól i cukier. Lepiej będzie wyjąć jajko z lodówki z wyprzedzeniem (co najmniej dwadzieścia minut przed rozpoczęciem pracy nad ciastem), aby uzyskać temperaturę pokojową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce do przyszłego ciasta dodaj rafinowany olej słonecznikowy (bez zapachu).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wprowadzaj jedną trzecią przesianej mąki, przepuszczając ją przez sito po raz drugi. Dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto będzie wystarczająco strome, odłóż trzepaczkę i kontynuuj wyrabianie ciasta rękami, stopniowo wprowadzając pozostałą mąkę, aż przestanie przylegać do rąk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odczekaj pół godziny do czterdziestu minut w ciepłym miejscu. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość około dwa i pół razy. W razie potrzeby możesz natychmiast przystąpić do formowania ciast i proofingu. Ale na tym etapie bardziej poprawne będzie ostrożne osadzenie ciasta rękami i ponownie, przykryte ręcznikiem, pozostaw na dwadzieścia minut. A dopiero potem przejdź do modelowania, proofingu i smażenia.

moja prababka zawsze mówiła, że ciasto kocha ręce. I że ugniatanie go kosztuje co najmniej dwadzieścia minut! Dzięki temu ciasta będą szczególnie przewiewne.
drożdże lepiej wybrać sprawdzone i zawsze świeże, aby nie martwić się, czy ciasto się skończy, czy nie.
podejrzewam, że jeśli nie dodasz jajka kurzego do ciasta, to jego brak absolutnie nie będzie odczuwalny. Ale ciasto stanie się w stu procentach chude!
radzę przesiać mąkę dwa razy: pierwszy raz z góry, a drugi raz bezpośrednio po dodaniu mąki do ciasta.
to ciasto jest idealne do ciast zarówno do smażenia, jak i pieczenia w piekarniku.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy