skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić miękkie, przewiewne ciasto drożdżowe? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu gotowe produkty będą wspanialsze i bardziej miękkie.
Krok 2:
Aby drożdże zaczęły działać szybciej i aktywniej, podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Dodaj sól i cukier do mleka.
Krok 3:
Następnie dodaj suche drożdże i wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Rozbij jajka do miski i wlej olej roślinny. Wymieszaj jajka z masą mleczną.
Krok 5:
Zacznij wprowadzać przesianą mąkę do ciasta. Nie wysypuj całej mąki na raz. Wlej połowę wskazanej w przepisie. Wmieszaj go do ciasta. Na tym etapie ciasto jest lepkie i trochę płynne. Stopniowo dodawaj drugą połowę ciasta, pozwalając mu ingerować w ciasto.
Krok 6:
Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Gotowe ciasto stanie się miękkie i prawie nie przylgnie do rąk. Zostaw to w misce. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do podejścia.
Krok 7:
Ciasto powiększyło się kilkakrotnie. Drożdże i ciepło załatwiły sprawę.
Krok 8:
Ciasto lekko zgnieść i użyć do zrobienia pasztecików lub ciast. Aby ciasto nie prosiło już o mąkę, posmaruj ręce olejem roślinnym.
Krok 9:
Placki z takiego ciasta można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. A nadzienie może być najbardziej zróżnicowane według Twojego gustu. Gotuj z przyjemnością!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g