miękkie, przewiewne ciasto drożdżowe

proste i delikatne, do każdego maślanego domowego wypieku! Miękkie, przewiewne ciasto drożdżowe jest wygodne, ponieważ można go używać do robienia ciast z dowolnym nadzieniem. Jest doskonale przechowywany w lodówce przez kilka dni. Podczas używania wystarczy pozwolić mu się rozgrzać i ponownie podejść.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 71 % 42 g
273 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić miękkie, przewiewne ciasto drożdżowe? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu gotowe produkty będą wspanialsze i bardziej miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby drożdże zaczęły działać szybciej i aktywniej, podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Dodaj sól i cukier do mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj suche drożdże i wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajka do miski i wlej olej roślinny. Wymieszaj jajka z masą mleczną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij wprowadzać przesianą mąkę do ciasta. Nie wysypuj całej mąki na raz. Wlej połowę wskazanej w przepisie. Wmieszaj go do ciasta. Na tym etapie ciasto jest lepkie i trochę płynne. Stopniowo dodawaj drugą połowę ciasta, pozwalając mu ingerować w ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Gotowe ciasto stanie się miękkie i prawie nie przylgnie do rąk. Zostaw to w misce. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do podejścia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powiększyło się kilkakrotnie. Drożdże i ciepło załatwiły sprawę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto lekko zgnieść i użyć do zrobienia pasztecików lub ciast. Aby ciasto nie prosiło już o mąkę, posmaruj ręce olejem roślinnym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Placki z takiego ciasta można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. A nadzienie może być najbardziej zróżnicowane według Twojego gustu. Gotuj z przyjemnością!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy