skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przystępujemy do przygotowania ciasta. Przesiej więcej niż połowę przygotowanej mąki do głębokiej, czystej i suchej miski. Wsypałem 250 gramów. Dodaj sól i wymieszaj. Robimy dziurę na środku.
Krok 2:
Wbij jajko w zagłębienie. Użyłem domowego małego rozmiaru.
Krok 3:
Wlej rafinowany olej roślinny.
Krok 4:
Wlej ciepłe mleko. Podgrzałem go do temperatury około 35 stopni.
Krok 5:
Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką. Zbierze się w grudkę i nadal będzie dość lepki.
Krok 6:
Wlej pozostałą mąkę (przesianą) w częściach i dokładnie wymieszaj po każdej porcji.
Krok 7:
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Gdy tylko ciasto zacznie odrywać się od rąk, jest gotowe i nie dodajemy już mąki. Zajęło mi dokładnie 320 gramów mąki, jak wskazałem w kompozycji. Możesz potrzebować więcej lub mniej, wszystko zależy od samej mąki. Ciasto jest miękkie, giętkie i elastyczne i bardzo łatwe w obróbce.
Krok 8:
Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej (użyłem maty silikonowej) i ugniataj trochę więcej. Nie wsypałam już mąki ani na stół, ani do ciasta. Ugniatałem przez około 2 minuty. Z ciasta formujemy kulkę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 20-30 minut. Następnie używamy go zgodnie z jego przeznaczeniem. Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Można go również zamrozić, ale tylko raz, nie zaleca się ponownego zamrażania.
z tego ciasta zrobiłam smażone placki z ziemniakami. Wyszło mi 18 średnich ciast - zrobiłem je tak cienkie, jak to możliwe, więc zużycie ciasta było minimalne. Uzyskuje się również pyszne pierogi, pierogi (z ziemniakami, kapustą, twarogiem, wiśniami itp.), manti, chebureki, ciasta dęte i smażone z różnymi nadzieniami. Nadzienie do pasztecików może być zarówno słodkie, jak i słone, ale najlepiej suche: ziemniaki, twaróg (słodki lub słony), ryż, grzyby, jajka z zieloną cebulą itp.
--------------------
Artykuły do pomocy:
jak gotować pyszne w piekarniku według przepisów innych osób
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g