ciasto na mleku bez drożdży

uniwersalne ciasto bez drożdży do różnych produktów. Przygotowanie ciasta bez drożdży w mleku jest bardzo proste, szybko się ugniata, nie wymaga czasu na wyrośnięcie. Przyjemne w pracy. Z takiego ciasta dobrze uzyskuje się smażone i pieczone ciasta, chebureki, pierogi, pierogi, manti.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 69 % 36 g
254 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przystępujemy do przygotowania ciasta. Przesiej więcej niż połowę przygotowanej mąki do głębokiej, czystej i suchej miski. Wsypałem 250 gramów. Dodaj sól i wymieszaj. Robimy dziurę na środku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko w zagłębienie. Użyłem domowego małego rozmiaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej rafinowany olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłe mleko. Podgrzałem go do temperatury około 35 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką. Zbierze się w grudkę i nadal będzie dość lepki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałą mąkę (przesianą) w częściach i dokładnie wymieszaj po każdej porcji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Gdy tylko ciasto zacznie odrywać się od rąk, jest gotowe i nie dodajemy już mąki. Zajęło mi dokładnie 320 gramów mąki, jak wskazałem w kompozycji. Możesz potrzebować więcej lub mniej, wszystko zależy od samej mąki. Ciasto jest miękkie, giętkie i elastyczne i bardzo łatwe w obróbce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej (użyłem maty silikonowej) i ugniataj trochę więcej. Nie wsypałam już mąki ani na stół, ani do ciasta. Ugniatałem przez około 2 minuty. Z ciasta formujemy kulkę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 20-30 minut. Następnie używamy go zgodnie z jego przeznaczeniem. Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Można go również zamrozić, ale tylko raz, nie zaleca się ponownego zamrażania.

z tego ciasta zrobiłam smażone placki z ziemniakami. Wyszło mi 18 średnich ciast - zrobiłem je tak cienkie, jak to możliwe, więc zużycie ciasta było minimalne. Uzyskuje się również pyszne pierogi, pierogi (z ziemniakami, kapustą, twarogiem, wiśniami itp.), manti, chebureki, ciasta dęte i smażone z różnymi nadzieniami. Nadzienie do pasztecików może być zarówno słodkie, jak i słone, ale najlepiej suche: ziemniaki, twaróg (słodki lub słony), ryż, grzyby, jajka z zieloną cebulą itp.

--------------------
Artykuły do pomocy:
jak gotować pyszne w piekarniku według przepisów innych osób
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy