skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto parzone na pierogi na wrzącej wodzie z jajkiem? Przygotuj niezbędne produkty. Przesiej odpowiednią ilość mąki pszennej do głębokiej miski. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 2:
Do innej obszernej miski, w której planujesz wyrabiać ciasto, wlej odpowiednią ilość wrzącej wody.
Krok 3:
Wlej sól do wrzącej wody.
Krok 4:
Mieszaj, aż sól rozpuści się we wrzącej wodzie.
Krok 5:
Dodaj do miski bezzapachowy olej roślinny i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Dodaj 450 gramów przesianej mąki do miski w porcjach.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 8:
Rozbij i dodaj jedno jajko kurze do miski.
Krok 9:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zacznij wyrabiać ciasto rękami.
Krok 10:
Gdy ciasto zbierze się w grudkę, połóż je na posypanym mąką stole, a następnie bardzo dobrze zagniataj, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, aby ciasto się nie kleiło.
Krok 11:
Kiedy tak się stanie, włóż ugotowane ciasto do celofanowej torby i włóż do lodówki na trzydzieści minut.
Krok 12:
Po upływie czasu wyjmij ugotowane ciasto z lodówki, podziel je na dwie identyczne części, a następnie rozwałkuj je na przemian wałkiem do ciasta, aż będą dość cienkie.
Krok 13:
Wytnij odpowiednie naczynia potrzebne do wielkości półfabrykatów do pierogów.
Krok 14:
Umieść wymaganą ilość mięsa mielonego na każdym półfabrykacie, przygotowanym według własnych upodobań.
Krok 15:
Dobrze połącz krawędzie ciasta wokół nadzienia.
Krok 16:
Wyciągnij końce powstałego półksiężyca i uformuj pierogi w uszy, oślepiając wydłużone końce.
Krok 17:
Wrzuć wymaganą ilość ugotowanych pierogów do garnka z przegotowaną wodą, która potrzebuje trzy razy większej objętości produktu. Następnie dodaj do smaku sól z liściem laurowym i mieszając gotuj pierogi przez około dziesięć minut po zagotowaniu wody.
Krok 18:
Ugotowane pierogi ułożyć na talerzu i podawać ze śmietaną lub masłem.
Krok 19:
Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g