ciasto parzone na pierogi na wrzącej wodzie z jajkiem

Szybki, prosty, ze zwykłych potraw, miękki i pyszny! Ciasto parzone na pierogi na wrzącej wodzie z jajkiem to idealny i sprawdzony przepis na ulubione danie wszystkich, które nie będzie trudne do przygotowania. Ciasto jest elastyczne, łatwo je rozwałkować w bardzo cienką warstwę.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 74 % 39 g
230 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto parzone na pierogi na wrzącej wodzie z jajkiem? Przygotuj niezbędne produkty. Przesiej odpowiednią ilość mąki pszennej do głębokiej miski. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do innej obszernej miski, w której planujesz wyrabiać ciasto, wlej odpowiednią ilość wrzącej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sól do wrzącej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj, aż sól rozpuści się we wrzącej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do miski bezzapachowy olej roślinny i wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 450 gramów przesianej mąki do miski w porcjach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozbij i dodaj jedno jajko kurze do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zacznij wyrabiać ciasto rękami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto zbierze się w grudkę, połóż je na posypanym mąką stole, a następnie bardzo dobrze zagniataj, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, aby ciasto się nie kleiło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kiedy tak się stanie, włóż ugotowane ciasto do celofanowej torby i włóż do lodówki na trzydzieści minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu wyjmij ugotowane ciasto z lodówki, podziel je na dwie identyczne części, a następnie rozwałkuj je na przemian wałkiem do ciasta, aż będą dość cienkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wytnij odpowiednie naczynia potrzebne do wielkości półfabrykatów do pierogów.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść wymaganą ilość mięsa mielonego na każdym półfabrykacie, przygotowanym według własnych upodobań.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze połącz krawędzie ciasta wokół nadzienia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyciągnij końce powstałego półksiężyca i uformuj pierogi w uszy, oślepiając wydłużone końce.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wrzuć wymaganą ilość ugotowanych pierogów do garnka z przegotowaną wodą, która potrzebuje trzy razy większej objętości produktu. Następnie dodaj do smaku sól z liściem laurowym i mieszając gotuj pierogi przez około dziesięć minut po zagotowaniu wody.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ugotowane pierogi ułożyć na talerzu i podawać ze śmietaną lub masłem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy