domowy majonez z musztardą klasyczny Blender

najszybszy i najłatwiejszy przepis na domowy majonez! Domowy majonez bez szkodliwych dodatków w dosłownie 5 minut! Naturalne składniki, łatwość przygotowania i zawsze doskonały wynik - ten przepis na pewno ci się przyda!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 94 % 66 g
węglowodany 1 % 1 g
615 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy klasyczny majonez za pomocą blendera? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Chcę od razu zauważyć, że aby przygotować majonez, musisz wziąć produkty o tej samej temperaturze, więc wcześniej wyjmij jajko z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Będziemy potrzebować blendera zanurzeniowego. Wlej olej roślinny do miski blendera. Metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że do przygotowania majonezu biorę zwykły rafinowany olej słonecznikowy. To mój gust! Próbowałem zrobić z oliwką - moim zdaniem majonez na niej trochę gorzki. Dlatego odpowiedni jest każdy olej roślinny bez wyraźnego smaku i zapachu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z cytryny potrzebujemy soku z cytryny, więc możesz użyć soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie. Jeśli wyciskasz sok z cytryny, najpierw umyj go bardzo gorącą wodą-aby cytryna uwolniła znacznie więcej soku. A także użyj sita, aby nasiona cytryny nie dostały się do majonezu. W soku z cytryny rozpuść cukier i sól. Wlać olej do miski blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj również musztardę do miski. Wziąłem zwykłą rosyjską musztardę - chociaż jest ostra, nie poczujesz jej ostrości w określonej ilości oleju. Ale na twoje życzenie możesz wziąć każdą inną musztardę, być może z wyjątkiem ziarnistej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajko najpierw sprawdź świeżość. Aby to zrobić, włóż jajko do pojemnika z wodą o temperaturze pokojowej: powinno spaść na dno. Do majonezu potrzebne są świeże jajka - ponieważ tutaj nie są poddawane obróbce cieplnej. Z tego samego powodu jajko należy dobrze umyć - w końcu na skorupce gromadzi się ogromna ilość brudu i bakterii. Wbij jajko do miski blendera do pozostałych składników, aby żółtko pozostało nienaruszone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli masz wątpliwości co do czystości jaj kurzych, możesz wziąć jaja przepiórcze i obliczyć, że 6 sztuk przepiórek idzie na 1 jajko kurze. Umieść stopę blendera w misce, przykrywając żółtko. Włącz minimalną pracę, nie podnoś nogi blendra przez pierwszą minutę, a następnie podnieś ją i wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Majonez w smaku nie jest gorszy od sklepu, ale nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków. Taki majonez jest przechowywany w lodówce przez 3-4 dni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy