skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy klasyczny majonez za pomocą blendera? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Chcę od razu zauważyć, że aby przygotować majonez, musisz wziąć produkty o tej samej temperaturze, więc wcześniej wyjmij jajko z lodówki.
Krok 2:
Będziemy potrzebować blendera zanurzeniowego. Wlej olej roślinny do miski blendera. Metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że do przygotowania majonezu biorę zwykły rafinowany olej słonecznikowy. To mój gust! Próbowałem zrobić z oliwką - moim zdaniem majonez na niej trochę gorzki. Dlatego odpowiedni jest każdy olej roślinny bez wyraźnego smaku i zapachu.
Krok 3:
Z cytryny potrzebujemy soku z cytryny, więc możesz użyć soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie. Jeśli wyciskasz sok z cytryny, najpierw umyj go bardzo gorącą wodą-aby cytryna uwolniła znacznie więcej soku. A także użyj sita, aby nasiona cytryny nie dostały się do majonezu. W soku z cytryny rozpuść cukier i sól. Wlać olej do miski blendera.
Krok 4:
Dodaj również musztardę do miski. Wziąłem zwykłą rosyjską musztardę - chociaż jest ostra, nie poczujesz jej ostrości w określonej ilości oleju. Ale na twoje życzenie możesz wziąć każdą inną musztardę, być może z wyjątkiem ziarnistej.
Krok 5:
Jajko najpierw sprawdź świeżość. Aby to zrobić, włóż jajko do pojemnika z wodą o temperaturze pokojowej: powinno spaść na dno. Do majonezu potrzebne są świeże jajka - ponieważ tutaj nie są poddawane obróbce cieplnej. Z tego samego powodu jajko należy dobrze umyć - w końcu na skorupce gromadzi się ogromna ilość brudu i bakterii. Wbij jajko do miski blendera do pozostałych składników, aby żółtko pozostało nienaruszone.
Krok 6:
Jeśli masz wątpliwości co do czystości jaj kurzych, możesz wziąć jaja przepiórcze i obliczyć, że 6 sztuk przepiórek idzie na 1 jajko kurze. Umieść stopę blendera w misce, przykrywając żółtko. Włącz minimalną pracę, nie podnoś nogi blendra przez pierwszą minutę, a następnie podnieś ją i wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Majonez w smaku nie jest gorszy od sklepu, ale nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków. Taki majonez jest przechowywany w lodówce przez 3-4 dni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g