skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułki na mleku? Przygotuj składniki. Wszystkie produkty do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Naruszenie procedury przygotowania ciasta drożdżowego, nieprzestrzeganie reżimu temperaturowego może mieć szkodliwy wpływ na wynik, drożdże umrą, a ciasto nie zadziała. Zwróć szczególną uwagę na jakość drożdży.
Krok 2:
Przygotuj ciasto (dzięki temu sprawdzisz również jakość drożdży). W szklance ciepłego mleka (nie wyższej niż 40 stopni) rozpuść łyżkę cukru. Dodaj drożdże i łyżkę mąki. Drożdże uwielbiają słodkie i ciepłe środowisko. Pozostaw pojemnik z ciastem w ciepłym miejscu na 15 minut. Powinna pojawić się Piankowa Czapka, co oznacza, że drożdże są żywe i są aktywowane. Jeśli nie ma czapki, wymień drożdże.
Krok 3:
Roztop masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, pozwól mu trochę ostygnąć. Przesiej mąkę pszenną dwa razy przez sito, aby była nasycona tlenem. To druga ważna zasada przygotowania ciasta drożdżowego. Umyj i osusz jaja kurze serwetkami. W osobnej misce ubij jaja kurze.
Krok 4:
Wlej ciasto na jajka, dodaj ciepłe stopione masło. Wymieszać. Dodaj pozostały cukier i sól.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę. Zrób to w częściach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub trzepaczką. Mąka może uciec więcej lub mniej niż określona ilość w składnikach. Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, przenieś je na posypany mąką stół i kontynuuj ugniatanie, aż ciasto połączy się w jedną kulkę. Ciasto powinno być elastyczne, lekko przylegające do dłoni.
Krok 6:
Przenieś ciasto do miski, przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około dwie godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość co najmniej dwukrotnie. Gdy ciasto będzie gotowe, zmiażdż je i pozwól mu ponownie wyrosnąć.
Krok 7:
Po drugim wyrośnięciu ciasto jest gotowe. Możesz zacząć gotować i piec bułki lub ciasta, ciasta. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
Wiele osób uwielbia świeże wypieki na herbatę. Na przykład miękka i przewiewna bułka śniadaniowa z masłem i dżemem lub kiełbasą i serem. Takie bułki można przygotować w domu. Oczywiście będziesz musiał trochę majstrować przy cieście drożdżowym, ale wynik z pewnością zadowoli Ciebie i twoje gospodarstwo domowe. Bułki okażą się znacznie smaczniejsze niż wypieki sklepowe, ponadto ciasto można zrobić z uwzględnieniem ich gustu: słodsze, smaczniejsze, z nadzieniem lub bez, z posypką i tak dalej. Istnieje wiele przepisów na ciasto, jeden z prostych-drożdże na mleku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g