skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z ziemniakami? Przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, mleko-dowolną zawartość tłuszczu, według własnych upodobań. Radzę wziąć masło wysokiej jakości, pachnące - jest bardzo odczuwalne w pieczeniu. Jajko umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito, aby wzbogacić tlen. Dzięki temu wypieki będą bardziej przewiewne.
Krok 3:
Rozpuść masło w dowolny sposób. Pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 4:
Ubij jajko kurze solą, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Lekko podgrzej mleko. Wlej lekko ciepłe mleko do masy jajecznej, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj roztopione masło do masy mleczno-jajecznej, wymieszaj.
Krok 7:
Wlej około 3/4 całkowitej objętości mąki pszennej do mieszanki jajeczno-mlecznej.
Krok 8:
Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie zacznij ugniatać rękami. Resztę mąki dodawaj stopniowo, po trochu, mieszając ciasto i obserwując jego konsystencję. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, miej to na uwadze.
Krok 9:
Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, w żadnym wypadku nie ciasne. Gotowe ciasto owinąć folią i pozostawić na stole na 30 minut.
Krok 10:
Następnie możesz zacząć przygotowywać ciasta kystybyy. Są pyszne z nadzieniem ziemniaczanym. Miłego pieczenia!
przaśne ciasto na kystybyy można przygotować maślane (z dodatkiem masła, jajka) lub zwykłe (na wodzie z olejem roślinnym).
w zależności od składników ciasta tortille będą miękkie lub suche. Nietrudno się domyślić, że ciasto na wodzie okaże się nieco szorstkie niż ciasto maślane na mleku lub kefirze. Możesz wybrać opcję, która najbardziej Ci się podoba.
aby zrobić tortille, ciasto dzieli się na równe części w zależności od wielkości patelni. Każda część jest rozwałkowana bardzo cienko i szybko smażona na suchej patelni z obu stron, aż się zarumieni. Konieczne jest nadziewanie ciast na gorąco. Nadzienie umieszcza się na jednej połowie ciasta, zamyka drugą połową i nie szczypie. Okazuje się, że ciasto jest jak sok. Z góry kystyboy jest smarowany masłem.
aby ciasta nie pękały i można je łatwo owinąć nadzieniem, bardzo ważne jest, aby wybrać optymalne ogrzewanie patelni. Tortille należy szybko smażyć, ale jednocześnie nie przypalać. Moje pierwsze ciasto wyschło, prawdopodobnie dlatego, że patelnia nie była wystarczająco podgrzana, a ciasto nie rumieniło się przez długi czas. Nie udało się zwinąć takiego ciasta.
nadzieniem do tatarskich ciast może być gulasz warzywny lub owsianka. Pyszne okazuje się z ziemniakami. Do takiego nadzienia wystarczy zrobić tłuczone ziemniaki z dodatkiem mleka i masła.
z tej ilości ciasta dostałem 16 pysznych kystyboy z ziemniakami. Możesz podawać je z gorącym bulionem lub po prostu z herbatą.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g