maślane ciasto drożdżowe na bułki

miękkie, przewiewne ciasto drożdżowe na pyszne bułeczki! Istnieje wiele przepisów na przygotowanie ciasta drożdżowego na bułki. Umieszcza się go na mleku, kefirze, kwaśnym mleku lub serwatce. Każdy przepis jest wart uwagi. Jednym z prostych przepisów jest ciasto drożdżowe na bułki na mleku. Ciasto drożdżowe na bułki można przygotować w szybki i łatwy sposób. Ciasto na pewno się powiedzie, bułki będą przewiewne, miękkie i smaczne. Bułki z takiego ciasta można zrobić z nadzieniem lub bez, z posypką, lukrem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 68 % 42 g
302 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ciasto przygotujemy na ciasto, ale na szybkim cieście. Aby to zrobić, mleko należy podgrzać w kuchence mikrofalowej do około 30 stopni, temperaturę można zmierzyć palcem, powinno być tolerowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier i suche drożdże do miski, łyżkę mąki, wlej ciepłe mleko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj, aby suche składniki się rozpuściły, drożdże się rozproszyły. Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu, nie musisz niczego przykrywać od góry. Zostawiamy w spokoju na 15 minut. Po określonym czasie ciasto pojawiło się, na powierzchni mieszanki powinna pojawić się Czapka. W międzyczasie rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajko do głębokiej miski, wlej stopione masło, wlej ciasto. Mieszać. Dodaj sól. Wlać części przesianej mąki. Mąka musi być przesiana, musi być nasycona tlenem. Wymieszaj każdą partię mąki, aby monitorować stan ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinien być elastyczny, miękki, lekko przylegać do dłoni, ale nie pozostawać na rękach. Najpierw zagniataj ciasto łyżką stołową w misce, ugniatając mąkę w płynne składniki. Następnie ciasto rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni i dalej ugniatamy ciasto. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc nie musisz bać się ugniatać ciasta, wręcz przeciwnie, lepiej zrobić to dłużej. Włóż ciasto do miski, przykryj je ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto jest gotowe, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć. Nie musisz już ugniatać ciasta. Jest gotowy do pieczenia bułek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy