skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości, aby wzbogacić ją tlenem. Od tego będzie zależeć blask przyszłych wypieków. W misce rozcieńczyć mleko w proszku w ciepłej przegotowanej wodzie(nie więcej niż 40 stopni). Mieszaj dokładnie, aż uzyskasz gładką konsystencję bez grudek. Ciecz nie powinna być gorąca, w przeciwnym razie drożdże umrą, a na zimno nie zostaną aktywowane.
Krok 2:
Dodaj cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu(możesz wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 stopni). W tym czasie drożdże są aktywowane, a na powierzchni ciasta tworzy się bujna Piankowa Czapka. Jeśli tak się nie stanie, drożdże są przeterminowane lub zepsute, weź inne, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
Krok 3:
Gdy ciasto dojrzeje, lekko fermentuje, zacznij wyrabiać ciasto. Wlej lekko ubite jajko z solą do ciasta i wymieszaj. W porcjach wlej mąkę do mieszanki drożdżowej, delikatnie zagniatając ciasto. Mąka może potrzebować więcej lub mniej niż wskazano. Wszystko będzie zależeć od jego właściwości. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być lekko lepki, miękki, elastyczny. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Krok 4:
W ciągu dwóch godzin ciasto będzie działać, zwiększy swoją objętość 2-3 razy. Zmiażdż go, aby wydalić dwutlenek węgla, który spowalnia proces fermentacji. Pozostaw na kolejną 1 godzinę. Ciasto jest gotowe. Przejdź do pieczenia.
przygotowanie ciasta drożdżowego w mleku w proszku jest szybkie i łatwe. Pieczenie z niego jest delikatne, przewiewne. Ciasto nadaje się do robienia pikantnych ciast, pizzy, lasagne, pieluszek i słodkich bułek, babeczek.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku jest przechowywane w lodówce dłużej niż z mlekiem" surowym".
można go również przygotować na przyszłość i zamrozić. Aby to zrobić, przenieś go do hermetycznie zamykanego pojemnika lub torby. Wyślij do zamrażarki. Zaleca się przechowywanie nie dłużej niż 1-2 miesiące. Lepiej rozmrażać na dolnej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g