ciasto kefirowe na patelni

świetna alternatywa dla zwykłego ciasta drożdżowego! Szybkie ciasto bez drożdży, gotowane na kefirze, do ciast smażonych na patelni wcale nie jest gorsze od zwykłego ciasta drożdżowego, ciasta są miękkie i delikatne w smaku, a przygotowanie ciasta zajmuje minimum czasu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 71 % 36 g
237 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto kefirowe na patelni? Przygotuj składniki według listy. Ponieważ ciasto na kefirze przygotowuje się bardzo szybko, do czasu ugniatania nadzienie do ciast powinno być gotowe. Wlej kefir o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, możesz użyć tłuszczu kefiru według własnego uznania, im grubszy kefir, tym bardziej maślane będą ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj szczyptę sody, wymieszaj i pozostaw na 5 minut, aby nastąpiła reakcja alkaliczna. Na powierzchni mieszaniny pojawią się bąbelki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj sól, cukier do miski z kefirem (ilość tych składników można zmienić w zależności od tego, jakie będzie nadzienie: słodkie czy nie), ubij jajko kurze, możesz je wstępnie poluzować w osobnej misce mieszanki jajecznej, aby białko całkowicie się rozproszyło. Trzepaczką lub mikserem elektrycznym wymieszaj składniki, aż uzyskasz gładką konsystencję płynnej mieszanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną, lepiej zrobić to dwa razy. Po pierwsze, aby całkowicie wyeliminować przedostawanie się obcych zanieczyszczeń do ciasta, które mogą znajdować się w opakowaniu mąki. Po drugie, aby nasycić mąkę tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej miękkie i przewiewne. Wsyp mąkę w małych porcjach do miski z płynną mieszanką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z płynem trzepaczką lub łyżką i stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto zacznie się gromadzić. Następnie wlej dwie łyżki oleju roślinnego do miski na ciasto i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. Aby ciasto było wygodniejsze do ugniatania, ugniatanie można kontynuować na posypanej mąką czystej powierzchni roboczej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie już przylegać do dłoni. Następnie włóż ciasto z powrotem do miski, dokręć na wierzchu folią spożywczą i pozostaw na 20 minut na stole "odpocznij". Ciasto jest gotowe, możesz przejść do formowania i smażenia ciast. Smażone placki z takiego ciasta okażą się bardzo smaczne, z chrupiącą złotą skórką na zewnątrz i miękkim delikatnym miękiszem pod skórką. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy