skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić ciasto kefirowe na patelni? Przygotuj składniki według listy. Ponieważ ciasto na kefirze przygotowuje się bardzo szybko, do czasu ugniatania nadzienie do ciast powinno być gotowe. Wlej kefir o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, możesz użyć tłuszczu kefiru według własnego uznania, im grubszy kefir, tym bardziej maślane będą ciasta.
Krok 2:

Dodaj szczyptę sody, wymieszaj i pozostaw na 5 minut, aby nastąpiła reakcja alkaliczna. Na powierzchni mieszaniny pojawią się bąbelki.
Krok 3:

Następnie dodaj sól, cukier do miski z kefirem (ilość tych składników można zmienić w zależności od tego, jakie będzie nadzienie: słodkie czy nie), ubij jajko kurze, możesz je wstępnie poluzować w osobnej misce mieszanki jajecznej, aby białko całkowicie się rozproszyło. Trzepaczką lub mikserem elektrycznym wymieszaj składniki, aż uzyskasz gładką konsystencję płynnej mieszanki.
Krok 4:

Przesiej mąkę pszenną, lepiej zrobić to dwa razy. Po pierwsze, aby całkowicie wyeliminować przedostawanie się obcych zanieczyszczeń do ciasta, które mogą znajdować się w opakowaniu mąki. Po drugie, aby nasycić mąkę tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej miękkie i przewiewne. Wsyp mąkę w małych porcjach do miski z płynną mieszanką.
Krok 5:

Wymieszaj mąkę z płynem trzepaczką lub łyżką i stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto zacznie się gromadzić. Następnie wlej dwie łyżki oleju roślinnego do miski na ciasto i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. Aby ciasto było wygodniejsze do ugniatania, ugniatanie można kontynuować na posypanej mąką czystej powierzchni roboczej.
Krok 6:

Zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie już przylegać do dłoni. Następnie włóż ciasto z powrotem do miski, dokręć na wierzchu folią spożywczą i pozostaw na 20 minut na stole "odpocznij". Ciasto jest gotowe, możesz przejść do formowania i smażenia ciast. Smażone placki z takiego ciasta okażą się bardzo smaczne, z chrupiącą złotą skórką na zewnątrz i miękkim delikatnym miękiszem pod skórką. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g




