szczypiorek na zimę

Przygotuj zieloną cebulę na zimę - kilka ciekawostek! Taka cebula jest dobra jako przyprawa do drugich gorących potraw mięsnych. Z nim możesz przygotować nadzienie do ciast z ryżem. Lubię też posypać taką cebulą śledzia.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 81 % 17 g
węglowodany 14 % 3 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posortuj świeżą zieloną cebulę. Należy usunąć pożółkłe lub zwiędłe pióra, jeśli takie istnieją. Umyj cebulę pod bieżącą wodą. I ułóż równomiernie na ręcznikach papierowych na około dwie minuty. Nadmiar wilgoci w tym naczyniu jest całkowicie bezużyteczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę. Możesz wybrać inny rodzaj krojenia, w zależności od tego, do czego dokładnie planujesz użyć takiej marynowanej cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw musisz umyć puszki sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizować w dowolny dogodny sposób. Po prostu zalej pokrywki wrzącą wodą. Sterylizuję w ten sposób dwustugramowe lub półlitrowe słoiki. Do każdego wlewam około centymetra zwykłej zimnej wody z kranu i sterylizuję w kuchence mikrofalowej przez dwie minuty z mocą 800 watów. Im większy słoik, tym więcej czasu potrzeba na jego sterylizację. Sterylizuj litr przez trzy minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pół łyżeczki soli na dno słoika. I ułóż około dwóch centymetrów cebuli na wierzchu, lekko ubijając łyżką. Ponownie posyp odrobiną soli, a następnie ponownie cebulą. Zgodnie z tym schematem cebula okaże się równomiernie solona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W końcu słoik powinien być wypełniony na wieszaku, aby było miejsce na marynatę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W małej kadzi na małym ogniu zagotuj olej słonecznikowy, zdejmij z ognia i ostudź przez minutę. Bezpośrednio do słoika dodaj dziewięcioprocentowy ocet. A następnie wlej olej do słoika wzdłuż samej szyjki. Zamknij słoik pokrywką. Uważaj, aby nie poparzyć rąk, ponieważ olej jest bardzo gorący! Po schłodzeniu słoiki z cebulą można przechowywać w lodówce.

cebula według tego przepisu nie zbieram w dużych słoikach. Moim zdaniem wygodniej jest przechowywać małe słoiki (na przykład na drzwiach lodówki) i używać ich, aby później nie stały długo bezczynnie.
sól w tym przepisie odgrywa rolę konserwanta, a warstwa oleju i octu zapobiegnie pojawianiu się pleśni w obrabianym przedmiocie przez długi czas, dzięki przerwaniu procesu tlenowego w obrabianym przedmiocie.
W 90% przypadków używam takiej cebuli jako dodatku do gulaszu mięsno-warzywnego. Okazuje się bardzo aromatyczny.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy