skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posortuj świeżą zieloną cebulę. Należy usunąć pożółkłe lub zwiędłe pióra, jeśli takie istnieją. Umyj cebulę pod bieżącą wodą. I ułóż równomiernie na ręcznikach papierowych na około dwie minuty. Nadmiar wilgoci w tym naczyniu jest całkowicie bezużyteczny.
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę. Możesz wybrać inny rodzaj krojenia, w zależności od tego, do czego dokładnie planujesz użyć takiej marynowanej cebuli.
Krok 3:
Najpierw musisz umyć puszki sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizować w dowolny dogodny sposób. Po prostu zalej pokrywki wrzącą wodą. Sterylizuję w ten sposób dwustugramowe lub półlitrowe słoiki. Do każdego wlewam około centymetra zwykłej zimnej wody z kranu i sterylizuję w kuchence mikrofalowej przez dwie minuty z mocą 800 watów. Im większy słoik, tym więcej czasu potrzeba na jego sterylizację. Sterylizuj litr przez trzy minuty.
Krok 4:
Wlej pół łyżeczki soli na dno słoika. I ułóż około dwóch centymetrów cebuli na wierzchu, lekko ubijając łyżką. Ponownie posyp odrobiną soli, a następnie ponownie cebulą. Zgodnie z tym schematem cebula okaże się równomiernie solona.
Krok 5:
W końcu słoik powinien być wypełniony na wieszaku, aby było miejsce na marynatę.
Krok 6:
W małej kadzi na małym ogniu zagotuj olej słonecznikowy, zdejmij z ognia i ostudź przez minutę. Bezpośrednio do słoika dodaj dziewięcioprocentowy ocet. A następnie wlej olej do słoika wzdłuż samej szyjki. Zamknij słoik pokrywką. Uważaj, aby nie poparzyć rąk, ponieważ olej jest bardzo gorący! Po schłodzeniu słoiki z cebulą można przechowywać w lodówce.
cebula według tego przepisu nie zbieram w dużych słoikach. Moim zdaniem wygodniej jest przechowywać małe słoiki (na przykład na drzwiach lodówki) i używać ich, aby później nie stały długo bezczynnie.
sól w tym przepisie odgrywa rolę konserwanta, a warstwa oleju i octu zapobiegnie pojawianiu się pleśni w obrabianym przedmiocie przez długi czas, dzięki przerwaniu procesu tlenowego w obrabianym przedmiocie.
W 90% przypadków używam takiej cebuli jako dodatku do gulaszu mięsno-warzywnego. Okazuje się bardzo aromatyczny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g