skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zagnieść ciasto na mleku w proszku? Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Mąka najwyższej jakości. Drożdże są suche, szybko działające. Woda-filtrowana, podgrzewana do 40 ° C.
Krok 2:
Wlej ciepłą wodę do wysokiej szklanki. Woda w dotyku powinna być przyjemna-ciepła, a nie gorąca. Przesiej mleko w proszku do szklanki, aby pozbyć się grudek.
Krok 3:
Dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj ciasto i pozostaw na 20-25 minut w ciepłym miejscu. Ciasto zostawiam w zamkniętej kuchence mikrofalowej, w której właśnie podgrzałem szklankę zwykłej wody.
Krok 4:
Dobre ciasto to gęsta i puszysta Piankowa czapka na powierzchni mleka. Jeśli ciasto nie wzrośnie, pieczenie nie zadziała.
Krok 5:
Wlej ciasto do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli do smaku i ubij jajka w temperaturze pokojowej. Jeśli planujesz upiec placki ze słodkim nadzieniem, na tym etapie możesz dodać jeszcze 1 łyżkę.l. cukier. Jeśli jest słony, nic nie dodajemy. Lekko ubij mieszaninę trzepaczką.
Krok 6:
Dodaj miękkie masło.
Krok 7:
I przesiej mąkę. Zacznij od ⅔ określonej objętości mąki, a następnie dodaj więcej, jeśli to konieczne.
Krok 8:
Ugniatając ciasto, skup się na jego konsystencji. Gdy ciasto przestanie mocno przylegać do dłoni, przestań wprowadzać mąkę.
Krok 9:
Zagniataj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne. Zbierz ciasto w kulkę i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny.
Krok 10:
W tym czasie ciasto będzie dobrze rosło. Jest ugniatany ręką i pozostawiony na kolejne 20 minut.w ciepłym miejscu. Następnie ciasto będzie gotowe do formowania ciast, ostatecznego proofingu i pieczenia.
ciasta z mleka w proszku okazały się równie smaczne i miękkie jak zwykłe ciasto. Piekłam z ryżem i jajkiem. Ale jeśli planujesz upiec słodkie ciasta, dodaj cukier do ciasta, w przeciwnym razie będzie świeży.
smacznego!
woda, w której hodowane są drożdże, powinna być przyjemna w dotyku, nie wyższa niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g