ciasto z mlekiem w proszku na paszteciki

tak bujny, miękki i delikatny jak zawsze! Ciasto maślane na mleku w proszku jest wygodne i praktyczne. Jak na mój gust, nie jest gorszy od tego, co jest gotowane w zwykłym mleku lub wodzie. Nie zauważyłem różnicy w wyglądzie, wygodzie pracy ani smaku gotowych produktów.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 68 % 38 g
255 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zagnieść ciasto na mleku w proszku? Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Mąka najwyższej jakości. Drożdże są suche, szybko działające. Woda-filtrowana, podgrzewana do 40 ° C.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłą wodę do wysokiej szklanki. Woda w dotyku powinna być przyjemna-ciepła, a nie gorąca. Przesiej mleko w proszku do szklanki, aby pozbyć się grudek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj ciasto i pozostaw na 20-25 minut w ciepłym miejscu. Ciasto zostawiam w zamkniętej kuchence mikrofalowej, w której właśnie podgrzałem szklankę zwykłej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobre ciasto to gęsta i puszysta Piankowa czapka na powierzchni mleka. Jeśli ciasto nie wzrośnie, pieczenie nie zadziała.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli do smaku i ubij jajka w temperaturze pokojowej. Jeśli planujesz upiec placki ze słodkim nadzieniem, na tym etapie możesz dodać jeszcze 1 łyżkę.l. cukier. Jeśli jest słony, nic nie dodajemy. Lekko ubij mieszaninę trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj miękkie masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I przesiej mąkę. Zacznij od ⅔ określonej objętości mąki, a następnie dodaj więcej, jeśli to konieczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniatając ciasto, skup się na jego konsystencji. Gdy ciasto przestanie mocno przylegać do dłoni, przestań wprowadzać mąkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagniataj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne. Zbierz ciasto w kulkę i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie ciasto będzie dobrze rosło. Jest ugniatany ręką i pozostawiony na kolejne 20 minut.w ciepłym miejscu. Następnie ciasto będzie gotowe do formowania ciast, ostatecznego proofingu i pieczenia.

ciasta z mleka w proszku okazały się równie smaczne i miękkie jak zwykłe ciasto. Piekłam z ryżem i jajkiem. Ale jeśli planujesz upiec słodkie ciasta, dodaj cukier do ciasta, w przeciwnym razie będzie świeży.

smacznego!

woda, w której hodowane są drożdże, powinna być przyjemna w dotyku, nie wyższa niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy